Събитията довели до унищожението на динозаврите продължават да предизвикват дискусии сред научнитe среди. В голям степен всички са съгласни, че изчезването на живота от планетата в онзи период е причинено от масивен удар. Формата и произхода на обекта, с който се е сблъскала Земята са предмет на дискусии.

Последните изследвания показват, че неочаквания удар довел до масовото изчезване на динозаври и много животински видове се е случил в бреговете около настоящата територия на Мексико. Последиците са опустошителни за флората и фауната в онзи момент, но пък полагат основите на развитието на бозайниците и хората.

Учени от Harvard сега доразвиват теорията, твърдейки, че обекта ударил Земята се е появил извън галактиката. Данните им показват, че той е дошъл от пръстен с отломки около Слънчевата система, който е известен като облака Ooрт, съобщавa BGR.

 

 

Когато подобни обекти преминават в близост до Слънцето са склонни да образуват множество фрагменти, които биха могли да преминат през орбиталния път на Земята. Самият факт, че кометите могат да се фрагментират по подобен начин увеличава драстично шансовете именно това да е източника за катаклизмите на планетата.

Трудно е да се намери причината за сблъсък, който е станем милиони години преди появата на живот на Земята във вида, в който го познаваме днес. Следващата стъпка е да се създаде компютърна симулация, която да покаже какви са реалните шансове комета от облака Оорт да премине Слънцето и да се сблъска в Земята.

Досега водещата версия за събитията е, че унищожението е предизвикано от астероид.

 

Още от Digital: Изкуствен интелект ще ни помогне да предотвратим сблъcък на Земята с астероид