Консервативната стратегия на Apple често е обект на негативни критики от страна на анализатори и потребители. Въпреки това предимствата на iOS екосистемата от този подход за безспорни. Регулаторите често фокусират погледите си върху Apple и провеждат разследвания следящи за нелоялна конкуренция и други непредвидени бизнес практики.

Oбикновено технологичният гигант е обект на подобни изследвания на европейския континент, където действа много по-различно законодателство от САЩ. Собствениците на iPhone предизвикаха поредното съдебно дело срещу компанията, което този път е свързано с твърденията за водоустойчивост на някои версии на iPhone.

Причината за делото са няколко модела, обхващащи смартфони от iPhone 8 до iPhone 11 и маркетинговите кампании, с които Apple го промотират сред потребителите, като оптимално решение дори при допир с вода. Самото покритие на смартфона, обаче предлага ограничена протекция, която подвежда много собственици на устройството и респективно довежда до физически щети на устройствата.

Подобни действия не се толерират на територията на ЕС.

 

 

Италианския орган за защита на конкуренцията AGCM потвърди това твърдение, след като реши да одобри глоба в размер на €10 млн. на Apple. Санкцията е свързана с търговски практики довели до неправомерни финансови щети за потребителите и неизпълнения в условията на гаранциите в някои смартфони.

Конкретното обвинение е, че Apple два пъти нарушават местното законодателство в хода на разследването. Агресивните рекламни стратегии не носят никаква полза и объркват потребителите, което е в разрез с действащото законодателство, съобщава TechCrunch.

Създаването на погрешна представа, че iPhone предлага защита срещу вода е довел до непредвидени разходи, които оскъпяват цялостната покупка. Факта, че гаранцията не покрива щети от този тип също не допада на регулаторите, които налагат глобата от €10 млн. срещу Apple.

Сумата не може да се отрази на финансовото състояние на компанията, но е добра индикация за различното законодателство на континента. Всеки гражданин може да заведе дело срещу Apple и това може да се превърне в сериозен проблем за Apple в Европа.

 

 

Oще от Digital: Защо MagSafe аксесоарите ще са най-сериозната причина iPhone 12 да е толкова продаван