През 1998г. пазарът на мобилни телефони процъфтява и е жаден за нови и нови устройства. В този момент на върха на хранителната верига в сегмента стои финландската компания NOKIA. Възползвайки се от момента, че хората с по-големи финансови възможности не са никак малко и имат нужда от нещо повече от популярният по онова време модел 8810, NOKIA създават дъщерната си компания за луксозни телефони - Vertu. Интересното в случая е, че тя е базирана не във Финландия, а в Хампшър - графство намиращо се в Югоизточна Англия.

 

 

Главен дизайнер е Frank Nuovo, а това са първите идеи които той споделя за бъдещият си телефон.

 

 

Тук виждате скица на характерният заключващ механизъм върху задният капак.

 

 

Любопитен факт е, че през 2000г. е взето решение във Vertu да бъдат използвани специални части, идентични с тези в скъпите швейцарски часовници.

 

 

Всички знаем, че Vertu е синоним на лукс. Първият им телефон трябвало да блесне съчетавайки възможно най-скъпото и луксозно. Например в лицевата му част (покритието над дисплея и пространството около бутноните) той е направен от козметичен сапфирен кристал. И то не какъв да е, а от най-големите познати до момента на света - 69.25 карата. Ето какво представляват етапите от обработката му.

 

 

Чак през Юли 2001г. се появява първият прототип на модела. Това е клавиатурата, качествата на която британците описват с две думи „Perfect Click”.

 

 

На първи януари 2002г. на грандиозно и нечувано до тогава с лукса си шоу в Париж е представен първият по рода си супер луксозен мобилен телефон – името му е Vertu Signature.

 

 

Очаквайте скоро и втората част от поредицата ни, посветена на Най-луксозната марка за телефони в света – Vertu. В следващата статия ще споделим още любопитни факти от историята на бранда и с автентични снимки ще проследим надграждането в моделите им до днес.

 

 

Вашето мнение

Ще се радваме да чуем и вашето мнение по въпроса. Използвали ли сте телефон на Vertu и смятате ли инвестицията от хиляди левове за покупката на подобно устройство за оправдана? Кой според вас е най-красивият луксозен телефон днес? 

 

Вижте още: Мраморен Apple MacBook Pro струва почти 14 000лв.