Все повече производители решават да сложат двойна задна камера на своите модели смартфони и по тази причина може да ви е интересно да си припомните от къде тръгна тази тенденция.

 

Тази технология не е нова. От Pocket-lint припомнят, че първите смартфони с двойна задна камера бяха LG Optimus 3D и HTC Evo 3D, те бяха представени през 2011 година. А Apple предложи на потребителите смартфон с двойна задна камера през 2016 година.

LG Optimus 3D и HTC Evo 3D: друго измерение

През 2011 година технологичните компании ни убеждаваха, че следващия хит ще е 3D. Предлагаха ни 3D телевизори, създаваше се 3D съдържание, а производителите на смартфони видяха изгоден случай за иновации. LG Optimus 3D бе обявен през февруари 2011 година, а HTC Evo 3D стартира през март 2011 година. И двата смартфона имаха двойни лещи, за да позволят заснемане на 3D видео и 3D снимки. Това беше подсилено с 3D дисплей, за да може да гледате тези изображения без очила.

 

Но 3D беше само фаза на преминаване и въпреки че можехме да заснимаме 3D съдържание, в крайна сметка това беше само началото на историята за смартфоните с двоен обектив.

 

HTC One M8: осмисляне на технологията

One M8 беше първия смартфон, с който HTC се опита да предложи нещо различно. Смартфонът беше представен през 2014г. и предложи възможност за използване на двата сензора по същия начин, както съвременните смартфони. One M8 имаше основен 4-мегапикселов UltraPixel сензор и вторичен 2-мегапикселов сензор, записващ допълнителни данни. Двойната камера бе използвана, подобно на 3D, за да създаде усещане за дълбочина в снимките. Идеята беше, че втората леща може да заснеме тази информация за дълбочината. One M8 беше наистина интелигентен телефон, но камерата му все още не беше толкова впечатляваща.

 

LG G5 и LG G6: популяризиране на технологията

LG обяви LG G5 през февруари 2016г. Има две неща, които са интересни за него. Първо, компанията се опита да интегрира модулни аксесоари и второ, смартфона имаше двойна задна камера – основен 16-мегапикселов сензор и втори широкоъгълен 8-мегапикселов сензор.  8-мегапикселовата камера имаше 135-градусово зрително поле. Снимките от двете камери могат да се комбинират в едно изображение, като благодарение на това могат да се получават много различни ефекти. Вместо да комбинира информация, за да създава ефекти, LG избраха друг подход и той се оказа правилния.

През 2017г., LG представи G6, устройството има две 13-мегапикселови камери на гърба, едната с широк ъгъл от 125 градуса и отново заснема невероятни снимки.

 

Huawei P9: партньорството с  Leica

През април 2016 година с участието на LG и в партньорство с Leica, Huawei стартира P9. Едната от двойната 12-мегапкселова камера е RGB, а втората е монохромна, осигуряваща детайлност на изображенията. P9 комбинира информацията от двата сензора, за да направи всичките ви снимки по-добри. И резултатите са много впечатляващи.

През 2017 излезе Huawei P10, но този път едната от задните камери е 20-мегапикселова, а другата 12-мегапикселова.

 

Apple iPhone 7 Plus: игра на зумиране

Apple iPhone 7 Plus разполага с две задни камери. И двете са 12-мегапикселови, и двете предлагат оптична стабилизация на изображението, но предлагат различно фокусно разстояние. Първата камера предлага 23 мм, а втората 56 мм. Това означава, че всичко се вижда по-близо през този обектив. Идеята на Apple е била да ви позволи да увеличавате без да губите толкова много качество.

 

Lenovo Phab 2 Pro и Asus ZenFone AR: Project Tango

Има два телефона, които понастоящем поддържат Project Tango - технологията на Google, която дава възможност за игри и програми в добавена реалност. Тези телефони предлагат нови възможности, като например 3D картографиране на помещения: след като сканирате стая и може да използвате смесена реалност, за да вмъкнете нова кухня например или да използвате заснетото в реалния живот, което може да се превърне в приложение за виртуална реалност.

 

Дебютът на Samsung: Samsung Galaxy Note 8

Досега Samsung не са предложили свой модел смартфон с двойна задна камера, но ако слуховете са верни Galaxy Note 8 ще промени това. Говори се за изключително усъвършенствана система на двойната камера, за която се твърди, че е най-големият ъпгрейд, който ще бъде представен в Note 8. Става дума за оптично стабилизиране на изображението и за двете камери, както и за телеобектив, който предлага 3x оптично увеличение. Би било чудесно ако това е истина.

 

 

Вижте защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография