Неотдавна Apple представиха новите си смартфони от сериията iPhone 12. Те вече се продават активно и милиони хора по света го използват. Освен последното поколение обаче, Apple все още продава и предишните модели от по-старите серии, които са не по-малко интересни, а има и хора, които използват по-стари модели на iPhone, на по над 3 години. Период за който се смята, че е максималното време, което средностатистическият потребител използва смартфона си, преди да го смени с нов.

 

 

Историята обаче познава и заклети фенове на Apple, които използват и до днес модели на почти и дори над 10 години. Спомняте ли си как изглеждаше iPhone преди време? В това свое интересно видео, Digital.bg ще сподели с вас историята на Apple iPhone, от създаването му, та чак до днес.

Всичко започва през далечната 2007 година или по-конкретно на 29 Юни Стив джобс поставя начакото на на империята iPhone. Всъщност тогава беше поставено и началото на съвременните смартфони, във вида в който ги познаваме и до днес. Основоположникът беше iPhone, като в името му оше нямаше цифри и букви.

 

iPhone

Първият iPhone имаше 3.5" дисплей и можеше да се похвали само с една 2MP камера върху гърба, което за времето си беше доста сериозен параметър на фона на сегашните дори над 100MP при някои смартфони. През 2007 година селфи камерите още не бяха на мода и едва ли някой е предполагал, че през 2020 година видео разговорите ще са неизменна част от ежедневието ни.

 

 

При първият iPhone, Apple бяха наблегнали на вграената памет, като вариантите бяха 4GB, 8GB и огромните за времето си 16GB.

 

iPhone 3G

Второто поколение на смартфона на Apple се казва iPhone 3G и е свързано с факта, че той поддържа модерната през 2008 година 3G мобилна мрежа. Смартфонът е с почти същият дизайн, както този на предшественика си, има същият 3.5" дисплей, но вече няма вариант с 4GB памет, а е само с 8GB и 16GB. Батерията му е с 1150mAh заряд.

 

iPhone 3GS

През 2009 година Apple пускат в продажба iPhone 3GS, при който е малко по-мощен, има вариант с 32GB памет и батерията му вече е с 1220mAh заряд. Смартфонът има и ъпгрейд при камера, като тя има на разположение 3MP.

 

iPhone 4

Първата съществена промяна в дизайна на iPhone идва с появата на неговото 4-то поколение. Корпусът вече не е заоблен, а с одсечени линии, а периферията е станала метална.

 

 

iPhone 4 вече може да се похвали и с предна селфи камера с 0.3MP, а основната върху гърба му е 5MP и снима видео с HD качество.

 

iPhone 4S

През 2011 година, Apple пускат в продажба ъпгрейднатията наследник iPHone 4S. Той има на разположение вариант с 64GB вградена памет, а основната му камера е увеличила матрицата си до 8MP, като може да снима и видео с Full HD качество. Смартфонът има на разположение и гласовият асистент Siri.

 

iPhone 5

През 2012 година, Apple най-накрая увеличават размера на дисплеите на своите Айфони. iPhone 5 има 4" дисплей. Ъпгрейдната е и селфи камерата, която вече е 1.2MP. Основният сензор остава 8MP. В сравнение с предшественика си, мартфонът е с 20% по-лек и с 18% по-тънък. Батерията му е с 1440mAh заряд.

 

iPhone 5C

Първият бюджетен смартфон на Apple се казва iPhone 5C. Той обаче е и най-неуспешният модел на бранда, който така и не се радва на успех сред феновете на Apple.

 

 

Той е пластмасов, има шарени цветове, а дисплеят му отново е 3.5". Останалите му параметри му са 8MP основна камера, 1.2MP селфи, 1510mAh батерия, 1GB оперативна RAM памет и до 64GB сторидж.

 

iPhone 5S

През същата година Apple представят и своя подобрен iPhone 5, който носи името iPHone 5S. Той изглежда по абсолютно същия начин какакто петицата, но има някои обновени цветови разновидности. Подобренията са основно хардуерни.

 

iPhone 6

Следващата голяма стъпка в развитието на iPhone, идва през 2014 годинам когато Apple представят iPhone 6. Той е с коренно различен дисзайн е с изцяло метален корпус. 

 

Смартфонът вече има 4.7" Retina HD дисплей, има и вариант с цели 128GB памет, която и до днес се смята за голям обем при подобно устройство. iPhone 6 има 1810mAh батерия.

 

iPhone 6 Plus

През 2014 година, за първи път Apple предлагат на феновете си и уголемен вариант на смартфона си. iPhone 6 Plus има цели 5.5" дисплей. Всичко друго е идентично в сравнение със стандартната 6-ца, единственото друго изключение е увеличената до 2915mAh батерия.

 

iPhone 6S и iPhone 6S Plus

През 2016 година, Apple не залагат на промяна в дизайна на смартфоните си. На бял свят се появяват iPhone 6S и iPhone 6S Plus. Визуално те са абсолютно еднакви с прешествениците си, като идеинствената разлика отново са някои променени цветове. Технически обаче смартфоните са значително подобрени. iPhone 6S има 12MP основна камера и 5MP селфи, по-мощен процесор, 2GB оперативна RAM памет и 1715mAh батерия. При iPhone 6S Plus, батерията е с увеличен до 2750mAh заряд.

 

iPhone SE

Apple редлагат на потребителите и смартфон, който има почти същият хардуер като на iPhone 6, но е с дизайна на iPhone 5 и 5S. Това е iPhone SE, който за разлика от iPhone 5C се оказва доста успешен и дори днес, все още има хора, които го използват, защото се радвар на компактните му размери.

 

 

Очаквайте и втората част на видео историята на iPhone, в нея Digital.bg ще ви покаже всички останали модели след iPhone SE до днес.