Nokia се завръща! След катастрофалното въздействие на Microsoft върху финландската компания, тя вече е настроена да се завърне на пазара на смартфони. Това възкресяване на мобилния бизнес на Nokia е само последният опит на компанията да изплува над водата след дългата поредица неуспехи.

 

Nokia има богата история зад гърба си и навярно ще се възроди и този път, но по-интересното е че компанията не винаги е произвеждала телефони. През 1988 година Nokia Corporation поставя по-голям акцент върху производството на своите мобилни телефони. В рамките на едно десетилетие, компанията е номер едно на пазара на мобилни услуги. Преди това да се случи обаче, Nokia Corporation се е занимавала с друг бизнес.

 

От Android Pit обясняват защо Nokia има богата история, която не е свързана само с телефони.

Назад във времето

Компанията е основана през 1865 година от минния инженер Фредрик Идестам, в Тампере, Финландия, като основната ѝ цел била преработка на хартия. По-късно когато бизнеса се разрастнал, Фредрик Идестам построил и втори завод за хартия на брега на реката Nokianvirta. Името на компанията идва от тази река. Днешната Нокиа е градче на 15 км от Тампере и интересното е, че името всъщност произлиза от старинната финландска дума „nois“, означаваща черен самур, който някога е обитавал местността.

 

Друг ключов бизнес на Nokia е производството на каучукови изделия, или по-точно на обувки и гуми. Дори и днес може да си купите ботуши с марката 'Nokian Footwear'.

 

 

През 1898 година компанията за производство на гумени изделия Finnish Rubber получава контрол над Nokia Ab и над компанията за производство на кабели Finnish Cable Works. През 1967 година трите компании се сливат в една, носеща името Nokia Ab. Компанията разширява дейността си и освен гумени ботуши и гуми, започва да произвежда и други изделия от каучук, като маркучи и машини колани. С годините към тях се добавят още няколко – производство на ловджийски пушки, пластмаси, химически материали, газови маски.

 

През 1960 година Бьорн Уестерлунд създава подразделението на Nokia, Finnish Cable Works за електроника, което  в крайна сметка въвежда компанията в мобилната индустрия, а Бьорн Уестерлунд става първия CEO на Nokia Corporation.

Nokia в света на технологиите

През 1977 година, Уестерлунд е наследен от Кари Кайрамо, който решава че компанията трябва изцяло да се фокусира върху производството на електрониката. От този момент нататък Nokia Corporation разширява дейността си и започва да произвежда телевизори и компютри. През 1981 година излиза първият компютър на компанията – MikroMikko М1. Той имаше само 64 КБ памет, но пък тежеше 2 кг.

 

 

През 1982 година компанията представи първия си телефон за кола, а през 1984 г. – стартира продажбите на своя първи истински мобилен телефон. Компанията се разраства и достига до нови пазари. И всичко това компанията постига под ръководството на Кайрамо. Към края на 80-те години на миналия век обаче, компанията отчита  продължаващи слаби резултати в поделенията за компютри и телевизори, и Кайрам се самоубива. През месец декември 1988 година. Симо Вуорилето заема поста временно, а от 1992 до 2006 година, CEO на Nokia е Йорма Олила.

 

През 90-те години на миналия век, под ръководството на Йорма Олила, Nokia се отървава от всичките си бизнеси, които не са свързани с телекомуникационни услуги – Nokian Tyres, Nokian Footwear и Nokian Paperi.

 

 

Днес, Nokia се завръща на пазара на смартфони, като се надява да си възвърне поне част от някогашната си слава.

 

Вижте какво искат да видят потребителите в бъдещите смартфони Nokia с Android OS