Вижте още видеото: Историята на лаптопите - Еволюция от първия до последния

 

Днес почти всеки използва лаптоп. Той е устройство, което ни помага в ежедневието, в работа и в дома, служи за гледане на видео, игра на игри, социални контакти и какво ли още не. В първата част на историята на лаптопите, Digital,bg ви показа от близо с най- старите и интересни от тях, като започнахме от далечната 1975г. през която на бял свят се появява тежащият цели 25кг. IBM 5100. Следват още много, интересни и иновативни модели, като историята достигна до 1991г. когато с Apple пускат в продажба своя PowerBook. За пропусналите да гледат първата част, директен линк има над тази статия.

 

Olivetti D33

А сега историята на лаптопите ще продължи с устройство, дело на италианската компания Olivetti , която в началото на 20 век произвежда пишещи машини, последствие калкулатори, а в ерата на дигиталните технологии – лаптопи и таблети. Със сигурност повечето от вас, дори не са чували за тази марка, но истината е, че Olivetti е най-големият технологичен гигант на Апенините. През 1992г. базираната в Торино компания представя Olivetti D33.

 

 

Това е първият в света лаптоп, който разполага с тъчпад. За разлика от съвременните лаптопи, където тъчпада се намира централно под клавиатурата, тук той е в горният десен ъгъл над клавиатурата. Друго интересно нещо при този модел е, че клавиатурата се сваля от основното тяло и може да се премести на удобно за писане разстояние. Кабелът за сръзване бил много странен, то това било направено с цел да може да се побере в специална ниша под клавиатурата.

 

Olivetti Quaderno

Година по-късно на бял свят се появява и първият супер компактен (според тогавашните разбирания) лаптоп. Той е с размери 21 на 15см, дебел е 3см и тежи килограм. Джаджата по дизайн на Марио Белини се казвала Olivetti Quaderno и имала LCD дисплей с резолюция 640х400 пиксела + втори, който се използвал само за пресмятания през отделна калкулаторна клавиатура.

 

 

Лаптопът се захранвал от 6 стандартни батерии АА, което позволявало те да се сменят в движение. Лаптопът разботел под специална Olivetti MS-DOS операционна система и имал CPU NEC V30HL с 16MHz честота. RAM паметта била 1MB, а HARD диска 20MB.

 

Compaq Concerto

През 1993, американската компания Compaq представя първият в света Convertible лаптоп с тъчскрийн. Compaq Concerto бил нещо невиждано до този момент – дисплей по който можеш да натискаш, за да задаваш директно от там команди. За целта се използвал специален стилус.

 

 

Специално за лаптопа била създадена специална версия на Windows 3.1, която се казвала Windows for PEN. Останалите технически параметри на Compaq Concerto са процесор Intel Intel 80486 на 33Mhz, 4MB RAM и цели 120MB HARD.

 

Toshiba Portege 2000

С много интересна реклама в самото начало на 21 век, Toshiba представят на потребители своя супер компактен лаптоп Portege 2000. Първият лаптоп на японците от серията Portege бил модела T3400CT още от 1994г., но 2000 бил нещо невиждано до момента. Лаптоп дебел само 19мм. като имайте предвид, че дисплеят му не е никак малък - 12.1" за тогавашните разбирания си е доста. 

Тънкият профил бил възможен, защото това бил и първият в света лаптоп с 1.8" HARD диск, който е със значително по-малки размери. Portege 2000 бил с процесор Pentium III-M със 750MHz честота и видео карта Trident CyberBlade XP Ai1. Цента на бижуто на Toshiba обаче не била никак скромна - 2200$

 

HP Compaq TC1100

През 2004г. HP Compaq предсатвят нещо много красиви, уникално и функционално. TC1100 е хибриден 3 в 1 лаптоп, който съчетава в едно таблет с тъчскрийн, презентационна дъска със стилус функционалност и лаптоп с клавиатура. 

За времето си, това било устройство, което всеки би искал да притежава.

 

Asus Eee PC 701

През 2007г. на пазара се появява още един революционен продукт и това е Asus Eee PC 701. Който е първият в света Небук. Преди 12 години, Digital.bg също пише статия за продукта, в която някои от акцентите са „Революционния Eee PC Asus ни отвежда в ново измерение, където досегашните представи за лаптоп стават невалидни. 

Двойно по-малкият диагонал от 7” и изумителните 0.92кг тегло позволяват да усетите истинското значение на мобилност и вече може да носите Eee PC навсякъде.“

 

Lenovo Yoga

Бумът на хибридите е около 2012г. Потребителите търсят нещо различно и мултифункционално. Тогава на бял свят се появява Lenovo Yoga, който е със специален, оптимизиран за работа с тъчскрийн Windows интерфейс. 

 

Името Yoga не е случайно, лаптопът има специални отварящи панти, които позволяват на дисплея да се върти на 360 градуса. Така броят на функционалностите се увеличава значително и Yoga концепцията набира голяма популярност, за да могат и до наши дни Lenovo да предлагат нови модели, наследници на серията.

 

Asus PadFone

Макар да не е точно лаптоп, тук в нашето видео с ретро технологични джаджи,  ще включим и Asus PadFone, който определено е сред най-нестандартните продукти които сме ви показвали през 2012г. Той представлява таблет без самостоятелен хардуер.

Такъв той получаваше посредством смартфон, който се вгражда в задната част на PadFone. Към таблета се включваше и клавиатура. Подобно на Asus Transformer Prime, който пък беше първият в света хибрид с 4-ядрен процесор.

 

Razer Blade Pro

Първият наистина компактен геймърски лаптоп носи името Razer Blade Pro. Той е създаден през 2013г. и тежи под 3кг, а дебелината на профила му е само 23мм. Корпусът е направен от алуминий и е доста ефектен. Дисплеят е FHD със 17.3" диагонал, видео картата NVIDIA GeForce GTX 765M, а централният процесор Intel Core i7-4700HQ.

Друго интересно нещо в първият Razer Blade Pro е, че до клавиатурата си той има специален тъчскрийн дисплей, който играе ролята на тъчпад, но и изпълнява още други функции, които се комбинират със светещите механични бутони над него.

 

Lenovo Yoga Book

В ерата на мултифункционалните хибридни устройства, не можем да не споменем и Lenovo Yoga Book, който ви покзахме през 2016г. в серия от подробни видео ревюта. Освен с интересният си супер здрав отварящ механизъм, той беше интересен стова, че има специална дигитална повърхност, която чрез подсветка се превръща в клавиатура, а в същото време може да се използва и като сензорна повърхност за рисуване и скициране. 

Две години по-късно, при модела C930, Yoga Book добави и възможността, долната част да се превръща в самостоятелен монихромен дисплей който не консумира толкова много енергия, колкото един стандартен цветен дисплей. Той работи на принцип близък до този на електронните книги.

 

Asus Poject PreCog

В последните години на пазара се появиха какви ли не интересни лаптопи, като всеки един от тях можете да разгледате в подробно видео ревю в Digital.bg Какво ни очаква в близкото бъдеще, можем само да гадаем, но едно е сигурно - интересното тепърва предстои. Подсказват го различни прототипи, които очакваме да се появят през 2020г.

 

 

Сред тях е и направо невероятният Asus Poject PreCog при който и двете сгъваеми части са равноправни цветни дисплеи, които могат да се използват мултифункционално.