Вижте още видеото: Какви коли карат най-богатите шефове на технологични компании в света
 

Почти всеки от нас използва лаптоп, без да се замисля колко удобно е това технологично творение. Преносимият компютър ни дава свободата да можем да работим или да се забавляваме навсякъде. Днес лаптопите са хиляди модели с цена започваща от около 300лв и достигаща над 3000лв при професионалните работни станции, бизнес и геймърските машини. Във видео ревютата си ние от Digital.bg сме ви показвали почти всеки лаптоп, който се е появил на пазара през последните 10 години, но историята на преносимите компютри стартира далеч по-назад във времето. В това любопитно видео ще проследим тяхната еволюция, като се върнем още в самото начало и ще ви покажем едни от най-емблематичните лаптопи за последните почти 45 години.

 

 

В началото на 70-те години на миналия век, персоналните компютри като Datapoint 2200, HP-9830A и Wang 2200 започват да стават все по-компактни и като че ли е настъпило времето, те да се превърнат в мобилни.

Първият преносим компютър се различава много от съвременните ви представи, защото тежал цели 25кг., които на фона на стационарните от онова време са си направо малко. Въпреки това той реално има почти всичко, което и днешните лаптопи - дисплей, клавиатура, хардуер и периферия. IBM 5100 се появява на бял свят през далечната 1975г. има вграден монитор, но  е направен с тази правоъгълна форма, за да може върху него да се постави и допълнителен по-голям външен монитор.

След поставянето на началото на ерата на преносимите компютри, „в играта“ се включва една марка, името на която днес се използва като емблема всички копитни устройства. Xerox създават своя Note Taker, който представлява правоъгълна кутия, чийто преден капак се сваля и се превръща в клавиатура. Прадядото на съвременните лаптопи има централен процесор Intel с 5MHz тактова честота и 256kb RAM памет.

През следващите години, много бранове работят над създаването на преносими компютри, като едно от устропйствата, които не можем да не споменем се казва Osborne1. През 1982г., това се явява първият в света преносим компютър, който може да се нарече Лаптоп. В затворено положение, мониторът стърчи нагоре, а когато го отворите, застава така. Наистина сходно с днешните лаптопи, но все още далеч от вида и мобилността им, макар че теглото му било редуцирано наполовина спрямо това на IBM 5100.  

 

Наистина мобилно устройство обаче бил Epson HX-20, който също бил представен през 81-ва година. Той тежал под 2кг. Устройството с два Hitachi 6301 процесора с 614kHz струвало 759 тогавашни долара, които се равняват на 2000$ сегашни. Във видеото над тази статия можете да се насладите на рекламата му, която се въртяла по телевизията по онова време. 

През 1982г. освен преносимите компютри, на мода са вече и мобилните телефони. Grid Compass 1101 е първият в света лаптоп, който имал вградена слушалка и телефон. Това устройство било създадено, за да служи на американският президент Роналд Рейгън и обкръжението му. Grid Compass е и първият лаптоп в космоса, който през 1985г. е на борда на космическият кораб "Discovery", по време на мисия STS-51G на NASA.

 

 

През 1983г., японската компания Kyocera (Kyoto Ceramics), представя своя TRS-80 model 100, който бил мобилен наследник на легендарният "Micro Computer System" TRS-80 Radio Shack, който е хит по това време в Щатите. model 100 се превърнал в хит сред известните  журналисти по целия свят, които го използвали, за да пишат текстовете за статиите си на него. Личните асистентки пък не били щастливи от появата ми, в която можете да се убедите и сами от ретро реклама във видеото над статията.

 

 

През 1985г. се появява първият в света преносим компютър с цветен дисплей. Това е Comodore SX-64. Машината с тегло от 9кг. има дисплей с 5" диагонал и резолюция 320х200 пиксела с 16 цвята.
 


Първият преносим компютър, който използва 3.5“ дискета се казва IBM PC Convertible. През 1986г., той става известен бързо с това, че посредством двете си флопита, може да копира софтуер без затруднения. Той също така може да се свързва и към докинг станция с външен монитор.


 

 

Предшественика на днешните ултрабуците се казвал NEC UltraLite и бил първият лап с тегло под 2.3кг. През 1989г., това се смятало за наистина малко, днес един хубав Ultrabook трябва да е с тегло около и дори под килограм.

Несъмнено първият преносим компютър, който се превръща в емблема в ерата на съвременните лаптопи, Apple PowerBook.  През 1991г. американският технологичен гигант представя накуп три модела - бюджетният PowerBook 100, PowerBook 140, който е от среден клас и топ варианта PowerBook 170. Те били със сив корпус, специална иновативна позиция на клавиатурата и характерен "Trackball", който се явява предшественик на съвременният тъчпад.

 

 

За тези три лаптопа определено има какво да се разказва и показва, но ще го направим в отделно видео или статия. Тук както виждате ви показваме накратко, кои са най-емблематичните и иновативни устройства в историята на преносимите компютри. Във втората част на това видео, еволюцията ще продължи, за да стигне до напи дни, когато лаптопите са супер компактни, ултра мощни, красиви и мултифункционални. Интересното тепърва предстои.