През 1959г. в САЩ за първи път се появява Барбара Милисънт Робъртс. Това не е името на кино звезда, поне не по онова време и не в този вид. Става дума за световно известната кукла Барби. Случайно или не, през същата тази година, но от другата страна на Северният Атлантически Океан, British Motor Corporation (BMC) представят своето MINI.

 

MINI и Barbie са родени в една и съща година

 

Малка кукленска количка която последствие ще се превърне в емблематичен символ на Англия. Нещо като Volkswagen Beetle за Германия, с тази разлика, че през 1999г. MINI е обявено за втората най-влиятелна кола в света. За по-любознателните, първата е легендарният Ford Model T.

 

Кабриолета Ford Model T от 1912г.

 

Тази легенда от началото на XX век имала какви ли не варианти - с 1, 2, 3 или 4 врати, лимузина, купе, комби, пикап и кабриолет. Подобна е концепцията и на MINI, но на малко по-късен етап от развитието му. Защото макар и под шапката на BMW, MINI съществува и днес, доколкото Model T остава в историята.

 

Красив английски Олдтаймър който се превърна в символ на не едно поколение.

 

Едно от най-колоритните Минита, несъмнено е кабриолета. То се появява чак през 90-те години на миналия век и е произведено в едва 1081 бройки. Което автоматично го прави изключително ценно. Дори днес подобна автентична машина (не преработено класическо Мини) трудно може да се намери с цена под 20 000лв.

 

Първото MINI кабрио

Интересен момент от историята на MINI e, че първото кабрио не е дело на Rover. През 1992г. ентусиасти от тунинг ателието Lamm от град Капелродек в Германия режат покрива на класическо MINI, подсилват каросерията и го заместват с гюрук. Впечатлени от резултата, британците поръчват лимитирана серия от 75 кабриолета. След като са разпродадени за отрицателно време, а интересът на потребителите се засилва, Rover година по-късно стартират серийно производство на MINI Cooper Cabrio 

 

MINI MOKE

Любопитен факт от историята на MINI е, че колата на тази снимка също е направена от British Motor Corporation (BMC). MINI MOKE е конструирано с цел да бъде алтернатива на VW Buggy, една друга интересна и рядка ретро кола. 

 

Роджър Мур (Roger Moore) в Живей, а другите да умрат (Live and Let Die) от 1973г.

 

MOKE може да бъде видян в два от филмите за Агент 007 Джеймс Бонд - "Live and Let Die" и "You Only Live Twice, The Spy Who Loved Me and Moonraker". Днес MINI MOKE има голяма колекционерска стойност и струва между 20 000лв и 60 000лв.

 

MINI MOKE има 4-цилиндров двигател с 986сс обем и 42к.с. мощност

 

Новото MINI Кабрио

До появата на следващото поколение R52 Convertible/Cabrio минават доста години – 2004г. Пишем и двете му имена, защото те се използват за модела в различни държави. За разлика от най-новото поколение, при което е останало само Convertible. R52 използва същото купе както това на класическият R50, като единствено теглото е увеличено с близо 300кг. заради усилващите елементи в шасито. Това налага липсата на покрив, заради пасивната безопасност на пътниците.

 

Цената на старото MINI кабрио в добро състояние е по-висока от тази на второто поколение.

 

През 2006г. Кабриолетът претърпява фейслифта R57 и така до Март тази година (2016) когато вече имаме изцяло обновеното 3rd Generation MINI F57. Което Digital.bg ще ви покаже скоро в подробно ревю с красиви авторски снимки направени с шорокоъгълната камера на смартфона LG G5.

 

MINI Concertible е идеална кола за Барбита

 

Междувременно куклата Барби и MINI вече са първи приятели, почти всяко истинско Барби мечтае да кара или пък вече кара MINI. Барбара Милисънт Робъртс пък стана истинска кино звезда, защото през 2001г. излезна пълнометражният филм за красивата кукла.

 

Гледайте още: Test Drive на новото BMW X1 F48 xDrive