Внимание! Това не е кратка история, но сме сигурни, че истинските фенове на Apple и iPhone ще я оценят подобаващо.

Първият телефон с iTunes

Започваме споделяйки с вас един любопитен факт. Знаете ли, че първият мобилен телефон който използва познатият ни iTunes софтуер на Apple не е iPhone. Това е Motorola ROKR E1 който е официално представен още през 2005г.

 

 

Стив Джобс

Две години по-късно, на 09.01.2007г., по време на Бостънското търговско изложение Macworld (известно още и като iWorld), Стив Джобс (Steve Jobs) анонсира смартфона iPhone. Именно той е и „бащата” на този технологичен бестселър. Още нещо интересно - Стив Джобс има участие в още един първи по рода си проект, през далечната 1995г. Той е продуцент на филма "Играта на играчките" - първият в света пълнометражен анимационен филм направен на компютър.

 

Премиера

И така, на 29.06.2007г. стартират продажбите на първият Apple iPhone. Той бил предназначен само за американският пазар и е предлаган от телекома Cingular, който днес се казва AT&T.

 

Apple iPhone

Той имал ефектен и различен от всички останали телефони по онова време, метален корпус. Именно с това iPhone печели множество фенове, тъй като се слави като много здрав. Дисплеят му е едва 3.5" TFT тъчскрийн с резолюция 480х320 пиксела, но вече има Corning Gorilla Glass предпазно стъкло. Както всички последвали го смартфони на Apple и този няма слот за microSD карта памет.

 

 

Разполага само с вградена такава, съответно с 4GB, 8GB и 16GB. Операционната система все още не се казва iOS, а iPhone 1.0, който по-късно получава ъпгрейд към 3.1.3. Фронтална камера все още няма, а основната е 2MP, без светкавица. Колкото и невероятно да ви звучи, в основата на първият Apple iPhone стоял Samsung със своя System on Chip S5L8900 с ARMv6. Той е едноядрен с 412 MHz тактова честота. Същия срещаме още при iPod touch 1G и второто поколение смартфони Apple iPhone 3G.

 

Apple iPhone 3G

Той влиза в продажба през Юли 2008г. и в старанието си да бъдат модерни, Apple развалят имиджа му на много здрав смартфон. Корпусът вече е пластмасов и се предлага в гланцирани бяла и черна версии. Хардуерът остава почти без промяна. Единствено при вградената памет липсва вариант с 4GB.

 

 

Операционната система е iPhone OS 2.0, с бъдещ ъпгрейд към 4.2.1. RAM паметта е същата както преди - 128MB на 137 MHz. 3G е първият iPhone в който се вгражда GPS. Интересен факт е, че предишният iPhone има батерия с 1400 mAh заряд, a при 3G той спада на 1150 mAh. Това обаче не се отразява отрицателно на смартфона и той издържа дори повече време в Standby и при браузване.

 

Apple iPhone 3GS

Точно година след появата на 3G, той запазва почти без промяна визията му. Дисплеят е същия 18-битов TN LCD с 262 хиляди цвята , но при хардуера вече има надграждане. Централният процесор Samsung S5PC100 е ARMv7. Той стандартно работи с 833 MHz тактова честота, но с цел да е по-надежден получава underclock до 600 MHz.

 

 

Графичният процесор е PowerVR SGX535, а RAM паметта е нараснала до 256 MB LPDDR на 200 MHz. При 3GS вече има интегриран Bluetooth 2.1 + EDR и за първи път се предлага версия с 32GB памет.  Камерата е пораснала до 3MP, но светкавица все още няма. Операционната система е iPhone OS 3.0, с по-късен ъпгрейд към 6.1.6.

 

Първият iPhone в България

Знаете ли, че за първи път в България Apple iPhone официално започва да се продава от Globul който понастоящем се казва Telenor. Това се случва през Март 2009г., а модела е именно 3GS.

 

 

Следете Digital.bg, за да видите втората част от нашата биографична видео поредица, посветена на Apple iPhone. В нея ви очаква още полезна и интересна информация, малко известни факти и точни съпоставки.