Вижте още: Историята на Apple iPhone – Началото, Първото поколение, iPhone 3G и 3GS

 

Apple iPhone 4

Това е устройството което въвежда най-голяма иновация при дизайна и хардуера в смартфоните на Apple. Вече имаме масивна метална лайсна по периферията и стъклен заден капак, който копира визията на дисплея. Корпусът му е намален значително, а формата определено печели много фенове. Традицията на калифорнийците се запазва и четвъртото поколение се появява точно година след 3GS.

 

 

Дисплеят отново е с 3.5" диагонал, но вече е 24-битово IPS LCD с резолюция 960х640 пиксела и 16 милиона цвята. Разликата в картината веднага се забелязва. iPhone 4 за първи път работи с Apple A4 процесор, а не с досегашните Samsung SoC. Той е с ARM Cortex-A8 архитектура и стандартно работи с 1 GHz тактова честота. Отново обаче с цел удължаване на живота му, той е получил underclock до 800 MHz. Графичният процесор е PowerVR SGX535, а RAM паметта 512 MB LPDDR2 на 200 MHz. С камерите си, iPhone 4 също прави голям скок.

 

 

Макар и едва 0.3MP с 480p видео запис, но вече тук има фронтална камера. Основната е пък най-накрая има светкавица, а качеството ѝ е увеличено до 5MP с апертура f/2.8. Видео записът е HD със 720p. При iPhone 4 за първи път операционната система съкращава името си на iOS. Версията е 4.0, но по-късно претърпява ъпгрейд към iOS 7.1.2.

 

Apple iPhone 4s

С малко забавяне от плана, през Октомври 2011г. се появява фейслифтовият iPhone 4s. Той има абсолютно същите размери и дизайн, дисплеят му е идентичен. Промени все пак има и те са насочени към хардуера. Процесорът Apple A5 е със същата тактова честота, но вече е двуядрен. Партнира му GPU PowerVR SGX543MP2. RAM паметта остава 512MB, но към вариантите за сторидж е добавен обем от 64GB.

 

 

При предната камера промяна няма, но основната е надградена до 8 MP с f/2.4 и вече може да снимка Full HD видео с 1080p. Тук за първи път виждаме и дигитална стабилизация на изображението, както и популярният днес IR-филтър. Също за първи път, тук е интегрирана и технологията Bluetooth 4.0.

 

Сайт за $1 000 000

За да не ви доскучае от смартфони, ще споделим поредната интересна информация в историята на Apple. Домейна www.iPhone.com който днес има милиарди посещения и води към www.Apple.com всъщност е регистриран още през 1993г. от предприемача Michael Kovatch. Тогава той има идеята да създаде компания в сферата на мобилните телекомуникации. Последствие такава не се появява, но Kovatch става достатъчно богат, продавайки на 01.07.2007г. iPhone.com на Apple за 1 милион долара.

 

Apple iPhone 5

Нуждата от по-голям дисплей довежда до увеличение на диагонала при iPhone 5 до 4”. Той е и първият при който съотношението на страните от 3:2, преминава към нестандартното 71:40. Резолюцията е 1136 x 640 пиксела. RAM паметта е вече е 1GB, колкото остава и до днес, при последният iPhone 6s.

 

 

Процесорът в двуядрен Apple A6 на 1.3GHz, а GPU-то PowerVR SGX543MP3 претърпява минимална промяна, то вече в триядрено с 266 MHz. По отношение на вградената памет 5-цата е първият iPhone който няма вариант с 8GB. Основната камера е идентична с тази на 4s, но пък фронталната е 1.2 MP с 1.9µ. Същата която Apple използват при смартфоните си до 6-цата. До 2012г. Apple използват Micro-SIM стандарт за своите карти, iPhone 5 е първият им смартфон с още по-малката Nano-SIM

 

Apple iPhone 5c

Това е първият и единствен смартфон на Apple който е предназначен от една страна за потребителите с по-ограничени финансови възможности, а от друга за деца и младежи. Това подсказват шарените му цветове.

 

 

Реално той има почти същите технически характеристики както на предходният iPhone 5, но в по-бюджетно тяло. Единствените разлики са, че няма 64GB версия, а батерията се е увеличила от 1440 mAh на 1510 mAh.

 

Apple iPhone 5s

Тук вече се наблюдава доста по-голям ъпгрейд. На първо място, това е първият смартфон на Apple, който има Fingerprint четец на пръстови отпечатъци, скрит в Home бутона му. Процесорът е със същата тактова честота - 1.3GHz, но вече е Apple A7 и има Oscar M7 motion coprocessor. Той събира данни от сензорите акселерометър, жироскоп и компас, като по този начин облекчава основното CPU.

 

 

Графичният процесор е 4-ядрен PowerVR G6430. Лека промяна има в качеството на основната камера. Тя отново в 8MP, но с f/2.2, спрямо досегашните f/2.4. Светкавицата вече е с двоен LED диод.

 

Очаквайте

Следете Digital.bg, за да видите и третата, последна и още по-интересна част от нашата биографична видео поредица, посветена на Apple iPhone. В нея ви очакват новите iPhone 6s и 6s Plus, предшествениците им и още съпоставки, малко известни факти и полезна информация.