Google и Apple работят заедно по Bluetooth технология, която ще позволи на конкуриращите се платформи, iOS и Android, да общуват помежду си. Това е историческо събитие!

Сериозните привърженици на двете платформи може би се питат как се стигна до тук? Идеята е да се даде възможност за надеждно проследяване на органите и здравните организации. Предвижда се и съвместно приложение.

Ето как видяха съперничеството между Google и Apple през годините от Android Pit.

2005 година: Стив Джобс обявява ‘война’ на Google

След появата на първия iPhone, за известно време, Google и Apple бяха от един отбор, съюзени срещу Microsoft. Google дори разработваше приложения за иновативния телефон на Apple. Но много преди първите смартфони с iOS или с Android да се появят на бял свят, имаше повече или по-малко сериозно съперничество между Google и Apple.

В първия сблъсък между двете компании, главно действащо лице беше Стив Джобс. Той заподозрял плановете на Google да поеме екипа за разработка на браузъра Safari на Apple. Смятал, че Google планират да го влеят в собствения си браузър Chrome. Така малко преди представянето на първия iPhone технологичните гиганти водят сериозна битка. Твърди се, че по онова време, Джобс вече знаел за плановете на Google да развитва собствена мобилна операционна система и написвал гневен имейл на съоснователя на Google, Сергей Брин, с който му обявил война.

2008 година: HTC Dream "запалва" войната

Около една година след представянето на първия iPhone през 2007 г., през есента на 2008 г. Google представи HTC Dream. Устройството се счита за първия официален Android смартфон. Свидетели съобщават за яростни изблици от страна на Стив Джобс по това време. Чрез тях, Джобс успял да принуди Google да премахне приликите на Android с iOS.

Но според автобиографичната книга на Джобс, тогава той си поставил следната цел в живота: „Ако трябва, до последния си дъх ще се боря и ще използвам всичките 40 милиарда долара, които Apple има в банката, за да коригирам тази несправедливост. Ще унищожа Android, защото това е откраднат продукт. Готов съм да започна термоядрена война за това.“

2012 година: Apple изхвърля приложенията на Google от iPhone

Поради лицензионните споразумения, Джобс не успява да приложи заплахите си веднага. Едва след смъртта му през 2012 година лицензионните споразумения с Google гарантиращи YouTube и Google Maps на всеки iPhone, приключват. С появата на Apple Maps и забраната на приложението YouTube влязла в сила с iOS 6, Apple изпрати ясно съобщение.

Google не понесе сериозни загуби, защото вече обслужваше голяма част от пазара на смартфони със своята операционна система – Android. Корпоративното съперничество отдавна бе преминало към потребителите на мобилни телефони.

2013 година: Siri се подиграва с Google Glass

Една година по-късно, Apple използва своя все още млад тогава цифров асистент Siri, за да даде глас на съперничеството си с Google. През 2012 г. Google Glass беше обявен. Какво мисли Apple за устройството разбраха всички потребителите на iPhone по онова време чрез Siri. Запитан какво мисли за Google Glass, цифровия асистент отговаряше: „Мисля, че чашата е наполовина празна.“ Siri също така предупреждаваше потребителите да не обвързват iPhone-а си около главата си.

Google се включи във войната като заяви: „Гласовото търсене на Google не просто ви чува, а ви разбира“.

2014 година: Тим Кук твърди: „Google е най-големият ни съперник“

Тим Кук пое компанията след Стив Джобс като продължи съперничеството с Google. В интервю с водещия на американско токшоу, Чарли Роуз, изпълнителният директор на Apple обясни, че духът на основателя на Apple ще остане завинаги в ДНК на компанията. Той подчерта, че Apple има само един конкурент и това е Google.

2019 година: Google се заяжда с iPhone X

Миналата година, с развлекателна маркетингова кампания, Google ужили Apple. В няколко града на САЩ, Google поставиха плакати, в горната част на които имаше неекспониран мотив с думите „iPhone X“ и цената от $ 999. А отдолу надписите „Pixel 3a“ и „$ 399“, разбира се много добре експонирани. С това Google засегна темата за много по-скъпата технология на Apple, която дава сравнително по-лоши резултати при правенето на снимки. Спорно е обаче дали смартфоните могат да се сравняват, тъй като те са разработвани с разлика от две години.

2019 година: Apple и Google работят по общ стандарт за интелигентен дом

Въпреки всичко, 2019 година изглежда е годината, в която и двете компании за първи път от години изтласкаха съперничеството си на заден план заради добра кауза – технологичния прогрес. Миналия декември, Apple и Google обявиха, че заедно с Amazon и Zigbee, работят върху общ стандарт за интелигентен дом.

The Project Connected Home over IP има за цел да опрости разработката за производителите на продукти и да опрости кросплатформената съвместимост за потребителите на интелигентни домашни продукти.

2020 година: iOS и Android се сливат за добра кауза

Очевидно, през 2020 година Apple и Google най-накрая ще заровят томаховката и ще се обединят в битка срещу коварния вирус. Но нека погледнем трезво, Android и iOS никога не са били толкова близки. Директна комуникация чрез Bluetooth не е възможна. Колко често потребителите на смартфони с Android и с iOS се оплакват от трудните възможности за споделяне между двете платформи? Трябва да е ясно, че Apple, по-специално, не желае да приеме съвместимост. Фокусът винаги беше върху предполагаемата сигурност на операционните системи на Apple, която не трябва да застрашава потребителите си поради отворения и по-уязвим Android. През последните години обаче компанията загуби доверие с този подход поради няколко уязвимости в сигурността.

Но фактът, че сътрудничеството около разработването на Bluetooth интерфейс между Android и iOS означава края на съперничеството поне в краткосрочен план, не означава, че iOS и Android ще се развиват по-добре в бъдеще. Но обединението на тези вечни съперници само трябва да бъде стимул за нас крайните потребители  да се откажем от споровете и да се обединим в общата си страст: технологиите.

 

Вижте 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android