Вижте още: Apple iPhone XR - тест и впечатления от "Notch" дисплея

 

iPhone XR или iPhone X – това е въпросът! А отговорът…той вече е много сложен, но в своята поредица от видео ревюта посветена на новият модел на Apple, Digital.bg се старае да даде отговор на всички съпътстващи голямата дилема въпроси. Вече поговорихме за дизайна, материалите и изработката, дисплея, периферията, функционалността и всични преимущества и недостатъци в XR. Но има и още…

В основата на хардуерът на iPhone XR стои същият този 7nm процесор който Apple са интегрирали в двата си флагмана - XS в XS Max. Apple A12 Bionic е 6-ядрен, като съчетава 2 Vortex и 4 Tempest ядра. Вторите са активни само при по-голямо натоварване, а първите постоянно, като по този начин се пести от енергията на батерията. RAM паметта на XR е с 1GB по-малко от тази на XS и XS Max, тоест толкова, колкото на iPhone X – 3GB. Това обаче по никакъв начин не означава, че този смартфон не работи бързо и безпроблемно.

 

Освен личните ни впечатления, това потвърждават и резултатите от всички Benchmark тестове които инсталирахме на iPhone XR. Не можем да не отдадем заслуженото на Apple и да не ги похвалим за пореден път с хардуера на всеки техен следващ iPhone. XR не е изключение и при него всички тествани от нас игри вървят идеално гладко, дори на високи графични настройки.

 

Като забележете, дори тогава, след час активна игра, не усещаме повишаване на температурата на корпуса, като разбира се тук голяма роля играе и алуминиевата рамка в комбинация със стъкленото тяло.  Заслуга има и софтуерът който контролира всичко изброено до тук. Той е поверен в ръцете на iOS 12.0.1.

 

Тук ще изтъкнем някои софтуерни недостатъци в сравнение с iPhone X който реално е смартфонът с който много Apple фенове се чудят, дали да заменят старият си iPhone 7/8, вместо с новият XR. При заключен екран, на който впрочем нямате живи лоупейпъри, когато задържите върху уведомление от месинджър или социалните мрежи, няма да получите достъп до него, преди да отключите телефона. От тук можете единствено да стартирате камерата и фенера.

 

 

Когато смартона е отключен, при задържане на пръста върху дадена икона, няма да се появят допълнителни опции. В галерията със снимки, нямате възможност, задържайки пръст върху дадена снимка, да ѝ правите привю, нито при слайд нагоре да активирате допълнително меню. За сметка на това обаче - утеха е, че при използване на клавиатурата се е запазила функцията при задържане на „Space“ бутона да активирате тъч курсор.

 

Като цяло, не е като да няма софтуерни функции, които малко да ни липсват при iPhone XR, но за щастие не всичко е орязано. Например, тестовете ни показват, че Face ID работи също толкова бързо, колкото и при iPhone X и XS Max. Телефонът също така ви позволява да се възползвате от AR директно от сайтове които поддържат тази функция.

 

iPhone XR се предлага в 3 варианта на вградена памет, като липсва единствено 512GB който имат двата XS. 64, 128 и 256GB – като първият вариант е крайно недостатъчен, имайки предвид, че между 5-6GB отиват за споменатата операционна система и съпътстващите я нужди. А както знаем, нито един iPhone няма слот за microSD карта памет. Ценово пък 256GB версия неоправдано скъпа, защото е 2000лв. Така, че най-удачен модел е този със 128GB. Но все пак – да погледнем най-евтиният вариант, ако изобщо при тези цени, той може да бъде наречен „евтин“. С 64GB памет, XR струва между 1600 и 1800лв., също толкова струва и iPhone X.

 

Приятна изненада ни очаква при батерията на iPhone XR, която е с по-голям капацитет от тази на iPhone X и XS. Това до някъде оправдава по-голямото тегло на смартфона. Той има на разположение Li-Ion акумулатор с 2942 mAh заряд. Съпоставимо с X, XR издържа с около 30% по-дълго време. Тоест, ако сте активен интернет и смартфон потребител - с XR без проблем ще изкарате денонощие, нещо с което не можеше да се похвали 10-ката.

 

Ако използвате умерено телефона си, можете да увеличите времето за автономност до 2 дни. Тук ще отбележим още едно от преимуществата на XR пред iPhone X. Тестовете ни показват, че безжичното Qi зареждане при него е осезаемо по-бързо. За съжаление обаче, ще ви се наложи да си купите отделно Mophie wireless charging base на Apple, което  струва още едни допълнителни 100+ лева.

Разбира се, можете да използвате и алтернатива като например тестваното от нас преди време бързото Wireless зарядно Ulefone UF002 което струва 3 пъти по-малко. Споменавайки бързина, iPhone XR поддържа бързо зареждане, с което за 30 минути зареждате батерията на смартфона до 50%, но отново ще трябва да си платите за Fast Charge зарядно, защото в комплект с XR получавате само стандартно.