Един от най-обсъжданите смартфони в последно време носи името iPhone XR или (Хикс Ар), името му е също толкова спорно, както на iPhone XS, респективно (Хикс Ес) с който Digital.bg вече ви запозна в поредица от подробни видео ревюта. Много потребители си задават въпроса – заслужава ли си да дадат между 1600лв и 2000лв за iPhone, който дори не е флагман. В тази поредица от видео ревюта които посветихме на iPhone XR ще се опитаме да ви дадем правилните насоки, за да успеете сами да си отговорите на въпроса.

На първо място, докато всички правят безрамкови смартфони, Apple решиха да бъдат различни и да ни предложат смартфон с направо огромна рамка около дисплея. Погледнете, това е Huawei Mate 20 Pro - разликата е повече от очевидна. Но добре, той също както iPhone XR не е никак евтин. Ще вземем за съпоставка Blackview A30 - един бюджетен смартфон с Notch дисплей който ви показахме във видео ревю преди няколко дни. Съгласете се – това нормално ли е?!

Смартфон за 2000лв и смартфон за 158лв. Дизайнът на iPhone XR по никакъв начин не блести с някакви особени иновации. Както и да го погледнем, това си преял iPhone X който е надебелял с почти милиметър и 20 допълнителни грама.

 

Да, дисплеят е с малко по-голям размер, но пък е IPS което води до споменатата по-дебела рамка заради която ширината на корпуса достига цели 75.7мм. Така работата с една ръка е почти невъзможна. Дисплеят е с олеофобно покритие, което не задържа пръстови отпечатъци и ви позволява да работите с ръкавици през зимата. По отношение на здравината, бихме ви посъветвали моментално след покупката, да си сложите стъклен протектор, защото вече не са единици случаите в световен мащаб в които потребители се оплакват, че дисплея на iPhone XR се драска лесно.

 

 

Гърбът също е стъклен и по думите на Apple е направен от материал по който не остават леки драскотини, но не казват нищо за големите. Така, че най-добре си сложете кейс, макар че много хора тук биха контрирали - защо трябва да се прикрива с кейс този красив заден пак. Голяма част от същите тези хора обаче, ще променят мнението си само след първото изпускане и момента в който разберат, колко струва смяната на един стъклен гръб или дисплей на iPhone XR.

Периферната лайсна на смартфона е направена от алуминий серия 7000, а не от стомана както при iPhone X. Тук тя е в същият цвят както корпуса на XR и до момента никой потребител не се е оплаквал, че се бели. iPhone XR е с IP67 защита която му позволява да бъде мокрен. По спецификации, зад този сертификат стои възможност за потапяне във вода с дълбочина до 1метра, за до 30 минути. Като тук имайте предвид, че това са данни за сладка вода, тоест солената морска вода може да навреди на телефона.

 

Факт е, че камерите на почти всички смартфони стърчи извън линията на гърбовете им, но ако при другите е леко, то тук камерата направо ни се набива на очи. Основаната част на корпуса на XR е дебела 8.3мм, а при камерата измерваме 9.55мм което както и да го погледнем са си 15% увеличение. Неудобствата - камерата почти винаги се закача когато поставяме смартфона в джоба си, не можете да оставите XR легнал по гръб върху масата и да пишете съобщения, защото постоянно се клати, често трябва да почиствате камерата, а е и доста вероятно стъклото върху нея да се надраска бързо, защото не е защитено от борд. Представяте ли си, ако имаше и допълнителен борд, колко щеше да стърчи.

 

Разглеждайки периферията ще отбележим, че за пореден път Apple са направили смартфона си идеален за левичари, но не чак толкова за хора с доминираща дясна ръка. Курсорът за звука е в ляво. Предполагаме, че повечето от вас, когато си правят селфи, използват за спусък механичният бутон на курсора за звука, който при повечето смартфони се намира в дясно. Е, при iPhone там е само Power бутона. Така, че при снимка или трябва да закриете по-голямата част от дисплея си, или да обърнете телефона наопаки, или да рискувате да изпуснете XR, натискайки виртуалният спусък.

 

Нещото което прави iPhone XR различен от всички останали смартфони които видяхме през 2018г. е нестандартната му гама от цветове. Те са черен, червен, жълт, син, зелен и розов. iPhone феновете обаче знаят, че изборът на тези цветове не е случаен, те наследяват окраските на iPhone 5C който Apple пуснаха на пазара преди точно 5 години. Тук се досещаме за една тема за размисъл. Познавате ли някой който е ползвал iPhone 5C?! Ако ви зададем същият въпрос след време, но за iPhone XR, по всяка вероятност отговорът ще е същия. Предвид високата си цена, масивните размери, някои недостатъци и алтернативата да си вземете iPhone X…има много голяма вероятност iPhone XR да не пожъне особено големи успехи. Но ние можем само да гадаем, а времето ще покаже дали сме били пророци.

 

До тук с дизайна и използваните в корпуса материали . Очаквайте и следващите видео ревюта от поредицата която Digital.bg посвети на iPhone XR, в тях ще съсредоточим вниманието си върху характеристиките и качеството на дисплея, ще тестваме хардуера, софтуера и батерията. За тези от вас които обичат да снимат с телефоните си, сме подготвили и отделно фотографско видео ревю.