С премиерата на своя iPhone SE (2020) на 15 Април, Apple направиха сериозна заявка за големи бъдещи продажби на модела. Това се дължи на факта, че в момент като този, в който икономиката се е свила и повечето потребители не са в състояние или поне не са настроени да харчат големи суми пари за нови самартфони, Apple пуснаха в продажба бюджетен смартфон с топ хардуерни характеристики.

Всъщност не просто бюджетен, а най-евтиният смартфон в историята на Apple. С трицифрена цена в лева,той е почти наполовина по-евтин от флагман модела Apple iPhone 11 Pro Max, а има хардуер, който е същият както при него и при подгласниците му от  iPhone 11 серията.

 

 

В същото време визията на SE (2020) не е морално остаряла, а е определена от Apple като търсена и желана от феновете им през годините. Факт, дори днес има много хора, които харесват повече дизайна на iPhone 8, в сравнение с този на iPhone X и всички други, които наследиха последствие тази визия.

Още когато Apple представиха iPhone SE (2020), беше заявено, че независимо от ниската му цена, това ще бъде един от най-мощните смартфони в света. Последствие това твърдение се потвърди от редициа хардуерни тестове и главният изпълнителен директор компанията Тим Кук най-отговорно заяви пред медиите „iPhone SE (2020) е по-бърз от най-бързите Android смартфони!“.

Тайната на успеха се крие в доказалият се като надежден процесор Apple A13 Bionic. Той е изграден по 7nm+ производствен процес и има общо шест ядра, разделени както свелва в две Lightning с 2.65GHz тактова честота и четири Thunder на 1.8GHz. Партнират им четири ядрено Apple GPU и 3GB оперативна RAM памет.

На пръв поглед нищо чак толкова впечатляващо, в сравнение с масовите осемядрени процесори на Android смартфоните, но всъщност в комбинация с правилно подбран софтуер – Apple успяват да се позиционират много добре.

 

 

В Benchmark класациите, iPhone SE (2020) стои в челните позиции и дори успява да победи в някои тестове, най-силните смартфони с Android операционна система. Като е интересно да се отбележи, че в същото време той е наполовина по-евтин от модели като OnePlus 8 Pro и флагманите от Galaxy S20 серията на Samsung.

Как ще се реализират продажбите на iPhone SE (2020), предстои да разберем в близкото бъдеще. Едно обаче е ясно, както и Тим Кук казва - този смартфон е предназначен за практичните потребители, които са традиционалисти и по-всяка вероятност продажбите му ще са доста големи.   

Още от Digital.bg: Каква ще е цената на смартфоните iPhone 12 5.4", iPhone 12 6.1", iPhone 12 Pro 6.1" и iPhone 12 Pro Max 6.7"