Аpple се очаква да представят новата си операционна система за смартфони на WWDC (2019) конференцията, която ще се проведе през юни. Собствениците на някои от по-старите устройства на компанията, обаче няма да бъдат актуализирани към предстоящия софтуер. В това число влизат iPhone 6 (2014), iPhone 6 Plus (2014) и iPhone SE (2016). Информацията е на френския блог iPhoneSoft, които успоредно с това твърдят, че iPhone 5s, iPad mini 2 и iPad Air също не е предвидено да получат актуализация към iOS 13.

 

От една страна решението на компанията не е толкова изненадващо, тъй като единствено iPhone SE e произведен през 2016г. Всички останали устройства са представени на пазара през 2013г. и 2014г., което изглежда е твърде дълъг период, за да са съвместими с последната версия на операционната система. Тук е момента да отбележим, че тези модели вече работят с iOS 12 и изглежда това ще е последния им голям софтуерен ъпдейт. Водещ акцент в тази версия на платформата са оптимизации свързани с производителността.

 

Този фактор улеснява значително интеграцията на iOS 12 към смартфони с по-стар хардуер и различни по-големина размери.  Ситуациятa с iOS 13 е коренно различна, което вероятно е накарало Apple да премахнат гореизброените устройства от списъка със съвместими модели. Платформата ще предложи Dark Mode режим на системно ниво, както и подобрения в редица приложения, като iMessage, Apple Maps и Health, както и във виртуалната клавиатура. Всички тези функции, обаче изискват по-мощен хардуер.

 

Още от Digital: Apple ще обединят приложенията за iPhone, iPad и Mac в една платформа до 2021г.