iPhone 13 ще поддържа връзка със сателитни мрежи. Това твърди анализаторът Минг-чи Куо, който има информация от свои източници в компанията. Чрез връзката със сателити в ниска орбита (LEO), притежателите на iPhone 13 ще могат да извършват телефонни обаждания и да изпращат текстови съобщения, съобщава 9to5Mac.

Плановете на Apple не са нови. Bloomberg още през 2019 г. съобщава, че компанията има интерес в сателитните технологии. Сега интересът може да стане реалност още с iPhone 13.

Според информацията на Куо, Apple ще използва модема Qualcomm X60, който поддържа и сателитни връзки. За целта той ще е преработен и ще може да се използва за телефонни разговори и изпращане на текстови съобщения. Идеята е функцията да се използва в места без обхват от стандартни мобилни мрежи.

 

 

 

За момента не е ясно дали услугата ще е безплатна или с допълнително заплащане. Според една от възможните идеи е мобилните оператори да имат сключени партньорства с компанията, която ще поддържа сателитната мрежа и да прехвърля автоматично потребителите към тях, когато няма обхват. Друга възможност е услугата да се предлага от трето лице и да е отделна, а просто iPhone да има възможност да я използва.

Информацията на Куо посочва още, че Apple има интерес да използва технологията и в други устройства. Това включва предложения за добавена реалност, автомобили, IoT и други умни аксесоари и устройства. Така ще се гарантира, че те винаги ще разполагат с нужната свързаност и няма да оставят потребителите в най-важните моменти. Apple засега не е коментирала темата, но компанията има традиция да не съобщава плановете си предварително.

 

Още от Digital: iPhone 13 ще поддържа 25W бързо зареждане