Аpple може да отложат премиерата на iPhone 12 заради коронавируса, но продължават да работят усилено над подобренията в новия флагман. Компанията планира да оборудва смартфона с допълнителен 3D Depth сензор, който ще е разположен в задния корпус. Иновативният модул на гърба iPhone 13 ще е съчетание от лазер, камера сензор и софтуерна система, която излъчва светлина, за да измерва дистанцията между устройството и околните обекти. Тези данни предоставят по-реалистични фото и видео ефекти, както и възможности за добавена реалност.

 

Инженерите на Apple работят над идеята за "World Facing 3D" камера от поне две години и технологията вероятно ще бъде представена за първи път от iPhone 12. Доставките на 3D сензорите за устройствата ще бъдат извършвани от американския производител Lumentum. Това е същата компания, която си партнира с Apple и в разработката на предните 3D камери в iPhone. Интеграцията на oще един сензор на задния корпус ще предостави и още по-голяма дълбочина при снимане в "Portrait" и "Bokeh" режими. Допълнителни алгоритми на Apple ще подобряват фокуса.

 

 

Подобряването на AR изживяването е подходящо за приложение и забавления, но също така и за 3D картографиране на вътрешни пространства. Apple предлагат от три години собствен пакет от инструменти ARKit, с който стимулират разработчиците да тестват решения с добавена реалност за iPhone. Taзи концепция ще бъде силно изразена в iOS 14, която ще предложи ново AR приложение. Вграждането на втори 3D Depth сензор би позволило на собствениците на iPhone да поставят пред камерата и да виждат дигитална информация за различни продукти в обекти като Apple Stores и Starbucks.

 

Още от Digital: iPhone 11 има по-добра камера за снимки от iPhone XS Max, според DxOMark