Изминаха почти 10 години, откакто Apple представи iPhone. От този ден насам, смартфоните са преобладаващите носители на иновации. Камери, Wi-Fi, батерии, дисплеи, процесори и чипове памет – за по-малко от десетилетие, при тези компоненти се достигнаха зашеметяващи постижения, което даде възможност всяка година да се появяват все по-мощни и привлекателни устройства.

 

За производителите на чипове, най-голямото предизвикателство беше да произведат по-малки, но по-мощни компоненти за всяко следващо поколение телефони. Но ерата на смартфоните не е приключила, а темпът на растеж се забавя.

 

Скоро основен двигател на развитие на хардуера може да бъде интернет на нещата. През следващото десетилетие, тази индустрия ще бълва десетки милиарди свързани сензорни устройства, които ще се използват във всяко кътче на света и ще имат за цел да ни помогнат да живеем и работим по-добре. Тази технология ще прекрои основно хардуерния сектор и дори ще преобърне много от промените, въведени от ерата на смартфоните.

В началото

Само преди няколко десетилетия, компютрите изпълваха цели стаи. В тези ранни дни, производителите произвеждаха всеки компонент поотделно и след това ги запояваха заедно в една платка. Благодарение на това, лесно можеха да се добавят или премахват компоненти от системата.


Конфигурацията „System on a Board” работеше известно време, но компютрите започнаха да стават по-малки, тъй като учените конструираха все по-малки и по-малки транзистори. Транзисторите са като електрически ключове – основните градивни елементи на модерните компютри.


През 1965 година, Гордън Мур, основател на Intel, направи следната прогноза: на всеки 18-24 месеца, инженерите ще успяват да поберат около два пъти повече транзистори  в една определена част от силициевата основа.

Едночипови системи

Едночиповите платформи “System on a Chip” (SoC) се разпространиха с масовия бум на мобилните устройства. Днес всеки мобилен телефон  и таблет е базиран на подобна интегрална схема, включваща процесор, графичен контролер, флаш-памет и периферни интерфейси в един-единствен чип с много ниска консумация на електроенергия и минимални размери. Подобни чипове се използват масово в различни промишлени контролери или вградени системи.

 

Недостатъкът на SoC е, че са трудни за ъпгрейд, но ползите от интегриран SoC в един смартфон обикновено надхвърлят този недостатък.

Нови правила в ерата на Интернет на нещата

Интернет на нещата е хардуерната индустрия на бъдещето. Проблемът е, че милиарди устройства ще работят и обменят данни по между си в най-различни среди. Някои от тях ще бъдат в заводите, други ще събират данни под водата, трети ще бъдат в домовете ни и така нататък.

 

Основната функционалност на всички тези интелигентни устройства е много подобна, (събиране на данни, съхраняване на данни, обмен на данни), но въпреки това, изискванията за устойчивостта им при различните условия се различават значително.

 

Например, датчиците в двигателите на колите ще трябва да издържат на високи температури, устройствата разположени в рамките на земеделската земя може да изискват мощни радио компоненти за изпращане на данни на големи разстояния, oсвен това повечето сензори ще трябва да работят при много ниска консумация на енергия.

 

На този етап все още е много рано да се предвидят точните изисквания за повечето приложения на Интернет на нещата, но се налага да започнем с изграждането на хардуер за него така или иначе, а това е истинско предизвикателство за съществуващите модели чипове.

Бъдещето

Компютрите и смартфоните използват чипове с един и същ дизайн, но Интернет на нещата ще се нуждае от много по-голямо разнообразие на конфигурации на чипове, отколкото сме виждали до момента. Така че, пригответе се за големи промени, на които скоро ще започнем да ставаме свидетели.

 

Вижте как малкия и среден бизнес може да извлече полза от Интернет на нещата