Intercontinental Exchange Inc. (ICE) е собственик на нюйоркската фондова бoрса, като компанията вече е стартирала преговори с eBay. Разговорите между двете страни са свързани с обсъждане на "разнообразни потенциални възможности" за съвместен бизнес. Въпреки, че не е потвърдено официално се смята, че конкретният мотив за преговорите е желанието на ICЕ да придобият търговския гигант. Анализаторите очакват финансовите параметри на сделкатa да надхвърлят $30 млрд.

 

Евентуално придобиване ще представлява сериозно отклонение от традиционния фокус на ICE върху финансовите пазари. Въпреки това купуването на платформа, която свързва всеки ден милиони продавачи и купувачи в интернет може да се превърне в сериозен източник на приходи. Пазарната капитализация на ICE e $51.6 млрд., докато в момента акциите на eBay се котират на борсата за $37.41 и така компанията струва $30.4 млрд., съобщава Reuters.

 

 

През последните месеци ICE са изложени на сериозен натиск от страна на американските регулатори да намалят или премахнат таксите за опериране на финансовите пазари. Това е една от причините компанията да търси начини да диферсифицира бизнеса си и вероятно е мотив за настоящите преговори с eBay. В същото време eBay са изправени пред все по-сериозната конкуренция на Walmart и Amazon. Реализирането на сделката  може да помогне и на двете компании да са по-успешни. 

 

Oще от Digital: Какво продават най-често българите в eBay