Intel водят сериозна конкуренция със Samsung за лидерството в световния пазар на полупроводници. Двете компании често размерят местата си на най-голям производител в този сектор. През последните години Intel изпитва проблеми в традиционен сегмент като компютрите и търси алтернативни начини да развива своя бизнес. Сферите с най-голям интерес са 5G мрежите и автомобилите.

Вече са проведени разговори на високо равнище с най-големите производители в този сегмент, на които са обсъдени възможностите за партньорство. Intel са уверени, че могат да стартират продукцията на чипове за автомобили в следващите шест до девет месеца. Този срок бе потвърден от новия шеф на Intel, Пат Гелсингер в интервю за Reuters.

Teхнологиите на Intel ще бъдат лицензирани за използване от другите производители в автомобилната индустрия, сред които General Motors, информира Engadget. Oт една страна Intel ще допринесат за справяне с недостига на компоненти на своите партньори, а от друга ще създадат допълнителен източник на приходи.

 

 

Предложението на Intel е да стартират продукция на модифицирани чипове за всяка компания, която не може да произведе достатъчен брой компоненти за своите нужди. Амбициозният проект може да се реализира във фабрики разположени в Орегон, Аризона, Ню Мексико, Израел и Ирландия. Това е различна инициатива от предвидените $20 млрд., които ще ускорят продукцията на процесори за други производители.

Новият шеф на компанията също така вече проведе срещи с американския президент, Джо Байдън. Основната тема е продължаващият недостиг на полупроводници, като са обсъждани различни варианти за преодоляване на кризата. Дългосрочно решения се търсят още от февруари, като САЩ ще отделят допълнителни $50 млрд. за разработка на полупроводници.

 

Още от Digital: Intel купиха Moovit за $900 млн., за да помогнат за развитието на самоуправляващите автомобили