Водещите производители на полупроводници в индустрията изпратиха противоречива година. Негативните трендове в индустрията обхванаха почти всички компании. Конкретните данни на анализаторите показват, че осем от десетте най-големи производители в този сегмент са отчели спад в приходите през 2019г. Съчетанието от тези фактори е причината световния пазар на полупроводници да отчете най-големия спад в процентно съотношение на годишна база от две десетилетия насам. Общите приходи са се свили с 11.7% през изминалата година, което означава с $56.6 млрд. по-малка печалба за компаниите, в сравнение с резултатите преди година.

 

Досега не е имало по-лошо представяне в този технологичен сектор от 2001г. насам, когато за първи път Omdia започна да прави пазарни проучвания. Последният случай, когато продажбите на полупроводници достигнаха отрицателни стойности в двуцифрени измерения бе през 2009г., когато намалението бе 10,9%, съобщавa Digitimes. Eдинствената компания, която може да бъде доволна с представянето си през изминалата година е Intel. Причината е, че технологичния гигант успя едновременно да увеличи позициите си, въпреки стагнацията в сектора и също така да си върне отново лидерската позиция, изпреварвайки Samsung по по продажби на полупроводници.

 

 

Най-засегнати от ситуацията са производителите, които разчитат най-вече на продажбите на памет модули, за да разширяват пазарния си дял. В това число можем да споменем Samsung Electronics, SK Hynix и Micron Technology., като и трите компании отчитат спад в приходите от порядъка на 30%. В същото време Intel са увеличили продажбите си с 1.3% през изминалата година, което е причината да оставят Samsung на втората позиция в тази пазарна ниша. Резултатите представляват сериозен успех за компанията, която бе изправена пред доста затруднения през последните няколко тримесечия.

 

Бизнес стратегията на Intel е достатъчно гъвкава, за да не ограничава приходите им до успеха в един продуктов сегмент. Вместо това компанията разчита на разнообразно портфолио от решения в почти всички технологични сегменти. Дивизията за автономни автомобили на Intel например е увеличила приходите си с 25.9% през 2019г., докато Data Center Group (DCG) подразделението отчита увеличение от 2.1% и в момента генерира 33% от всички приходи на компанията. Другата дивизия с положително представяне е Internet of Things Group (IOTG), където ръста в приходите е 10.6%, а дела в общите приходи е 5%.

 

Още от Digital: Въглеродни нанотръби могат да заместят силиция в компютърните процесори