Intel изостават в конкуренцията с AMD на световния пазар на процесори за компютри през последните тримесечия. Големият проблем за компанията са проблеми свързани с преминаването към 7-нанометров производствен процес. Стратегическото предимство на AМD ще продължи и през настоящата година, като Intel ще опитат да бъдат по-успешни с премиерата на нови процесори до края на 2021г.

Вече ви съобщихме, че новият шеф на Intel иска компанията да произвежда по-добри процесори от Apple. Специален приоритет в бъдещата стратегия на компанията ще бъдат полупроводниците, където Intel водят сериозна битка със Samsung. Toва е пазарен сегмент с изключително важно значение за компанията в контекста на лимитираните възможности за съревнование с AMD.

От Intel планират да инвестират $20 млрд. в изграждането на нови фабрики, с които да създават още по-добри продукти. Шефът на компанията потвърди, че възнамеряват да изградят производствено съоръжение на територията на Европа. Финансовите параметри на амбициозния проект ще надхвърлят €8 млрд., съобщава Reuters.

 

 

Създаването на модерно съоръжение за полупроводници е подкрепено от ЕС и се очаква да бъде по-изгодно от икономическа гледна точка, в сравнение с построяването на фабрика в Азия. Инвестицията е част от IDM2.0 стратегията на Intel и съвпада с дългосрочните планове на ЕС да бъдат все по-сериозен фактор в технологичната индустрия.

Новото съоръжение ще намали зависимостта на компанията от външни партньори, като TSMC. Допълнително ще бъдат разкрити повече детайли за конкретната локация на фабриката, както и данни за хардуера, който ще бъде произвеждан. 

Intel потвърдиха, че ще се нуждаят от големи субсидии, за да финансират амбициозния проект, който ще засили присъствието им на европейския континент.

 

Още от Digital: Бизнесът на Intel отчита 33% ръст благодарение на бюджетните лаптопи