Intel проведоха официално първата си AI Developer Conference конференция с разработчиците, на която разкриха повече детайли за бъдещите си планове в индустрията. Технологичният гигант използва събитието, за да демонстрира първия си процесор, който използва невронни мрежи. Новият чип се казва Nervana NNP-L1000 и е разработен съвместно със специалисти на иновативния стартъп Nervana, който бе придобит от Intel преди две години. Очаква се Nervana NNP-L1000 да e само един от  многото подобни продукти, които използват тази технология, информира Tomshardware.

 

В момента Intel се конкурира директно с NVIDIA в сферата на архитектурите с машинно обучение и предлагат собствена серия, която се казва Xeon Phi. Последният представител на серията е оборудван с десет модифицирани Atom ядра, които са оптимизирани да извършват максимално бързо задачите, които изискват алгоритми с машинно обучение. NVIDIA има предимство по отношение на производителността на своите хардуерни конфигурации и Nervana NNP-L1000 ще има за цел да отстрани този проблем и да позволи на Intel да са по-конкурентни в тази пазарна ниша.

 

Кодовото име на Nervana NNP-L1000 e Lake Crest и основните предимства на архитектурата са оптималната производителност и ниската латентност. Финалната версия се очаква да извършва изчисленията с три-четири пъти по-бърза скорост, спрямо сегашния модел. Intel няма да бързат с премиерата на Nervana платформата, която засега е планирана за първата половина на 2019г. Очаква се този чип дизайн да намери място в много нови конфигурации от Xeon, ML, FPGA серите на технологичния гигант. Допълнително ще разберем повече детайли за техническите спецификации и цената.

 

Oще от Digital: Intel успя да вгради квантов компютър в силициев чип