Microsoft може да използват процесори на Intel от 12-та генерация, за да демонстрират възможностите на следващата версия на Windows. Компанията подготвя сериозни промени в интерфейса и функционалността на операционната система и искат да отбележат подобащо редизайна. Предстоящите процесори на Intel са част от Alder Lake серията, която се очаква да е достъпна за декстопите през ноември.

Плановете на Microsoft, обаче могат да изтеглят премиерата с един месец по-рано, съобщава DigitalTrends. По този начин Intel ще синхронизират своята стратегия с дистрибуцията на новата версия на Windows. Повече детайли ще разберем на 24 юни, когато софтуерният гигант ще разкрие повече за подобренията, които ни очакват в Windows 11.

Intel представиха първите детайли за Alder Lake по време на CES 2021 през януари, обръщайки внимание на хибридния дизайн, който ще отличава процесорите. Новата серия ще включва хетерогенна комбинация от ядра, съчетаващи висока производителност и ниска консумация на енергия.

 

 

Microsoft и Intel изглежда работят съвместно, за да оптимизират новата версия на Widnows за процесорите от 12-та генерация на своя партньор. Очакванията са Alder Lake да бъдат с около 20% по-бързи от настоящата генерация при изпълнение на "Single-Threaded" задачи. В определени случаи подобренията ще достигнат до 100% при Multithreaded бенчмарковете.

Процесорите от 12-та генерация ще осигуряват още поддръжка за DDR5 RAM памет и PCle 5.0. Intel се очаква да осигурят поддръжка за новия LGA 1700 Socket за настоящите CPU охладители. Премиерата на първите устройства с Adler Lake-K процесорите с консумация на енергия от 125 вата ще стане факт преди ноември.

Приблизително по същото време ще започнат ъпдейтите към следващата версия на Windows.

 

Още от Digital: Първите 7-нанометрови процесори на Intel за настолни компютри ще са достъпни през 2023г.