Бизнес стратегията на Intel се оказа силно засегната от проблемите с транзицията към 10-нанометрова производствена технология. Опитите на компанията да овладее бързо ситуацията се оказаха неуспешни и това стана причина за сериозен ръст в пазарния дял на AMD.

За разлика от проблемите на своя конкурент процесорите с бранда Ryzen се утвърдиха като предпочитано решение за потребителите. Това е причината AMD да имат рекордно присъствие в световния пазар на компютри, като най-добрата новина за тях е, че проблемите на Intel са дългосрочни.

Въпреки това компанията планират да задълбочат конкуренцията с AMD в ключови сегменти с премиерата на нова серия десктоп процесори. Ако не настъпят съществени промени в плановете на Intel можем да очакваме премиерата на първите представители на серията Rocket Lake в края на първото тримесечие на 2021г.

Според нова информация на VideoCardz премиерата ще стане факт през март. Това означава, че дебюта на Intel Rocket Lake няма да е в рамките на 2020г., както някои анализатори очакваха.

 

 

Данните не са изненадващи с оглед затруднената ситуация около компанията и отлагането на премиерата на Intel Comet Lake. Тези процесори ще ускорят преминаването към процесори от 11-та генерация във всички ценови класове. Успоредно с първите Rocket Lake чипове ще видим и първите Rocket Lake-S 500 дънни платки, които тепърва ще намират място в устройствата на производителите на по-късен етап от 2021г.

Пътната карта на Intel включва и представянето на актуализирани версии на сегашните HEDT предложения, които са оптимизирани за премиум сегмента и използват X299 чипсета през юни.

За разлика от флагманите от Intel Comet Lake серията новите процесори Rocket Lake ще бъдат осемядрени, а не с 10 ядра. По този начин компанията ще се изправи в директна конкуренция с предстоящите процесори с ARM Zen3 дизайна, които вероятно ще видим през втората половина на 2021г.

Остава да видим дали двете компании няма да изненадат потребителите с нови процесори още преди края на годината, за да се възползват от активността на потребителите през празничния сезон.

 

Oще от Digital: Вече можем да инсталираме графични драйвери на Intel за Windows 10 без ограниченията на производителите