Intel потвърдиха официално, че подготвят премиерата на нова серия от процесори с името Tiger Lake, които ще видим през следващата година. Представителите на гамата ще са произведени с 10-нанометрова технология на компанията и ще са налични в четириядрени конфигурации. Първите чипове Tiger Lake ще са  оптимизирани за лаптопи и ще станат част от Y и U-Series. От Intel потвърдиха, че Tiger Lake ще предложат изцяло различна архитектура на ядрата без да влизат в повече детайли. 

 

Поддръжката на Xe Graphics енджина ще гарантира, че процесорите могат да възпроизвеждат съдържание с 8K резолюция или едновременно на няколко 4K монитора. Тук е момента да уточним, че 10-нанометровите Tiger Lake ще работят с Gen12 графичните чипове. Все още не разполагаме с информация за техническите спецификации на новите процесори. Intel Tiger Lake ще предлага четири пъти по-висока графична производителност от Whiskey Lake. Сравнението е между 15W Whiskey Lake и 25W Tiger Lаке процесори.

 

В същото време Intel твърдят, че Tiger Lake ще са два пъти по-бързи от 5W Amber Lake архитектурите, като в случая става въпрос за чип от новата платформа с 9W консумация на енергия. Повече детайли за 10-нанометровите процесори от серията ще научим в следващите месеци. По всичко личи, че Intel работят усилено, за да отстранят актуалните проблеми със своята 10nm технология, която от няколко тримесечия забавя премиерата на новата им генерация процесори за лаптопи и компютри. 

 

Oще от Digital: Колко бързи ще са графичните процесори Intel Gen11