Конкуренцията между двете компании за доминация в пазара на процесори не е била толкова ожесточена от години насам. В голяма степен това се дължи на агресивната стратегия на AMD, която предлага на потребителите по-бързи архитектури, но на по-изгодна цена. Близки до индустрията източници твърдят, че Intel планират да редуцират цената на предстоящите си процесори от осма и девета генерация с около 10-15%. Хардуерните им партньори вече са информирани за тази промяна, съобщава Digitimes.

 

На практика това означава, че намаленията ще бъдат от порядъка на $25-$75 за процесорите от различните серии на компанията. По този начин Intel целят да отговорят подобаващо на очакваната премиера на 7-нанометровите архитектури от AMD Ryzen 3000 серията, както и на EPYC Rome конфигурации за сървъри. Първоначалните данни показват, че процесорите на AMD предлагат по-висока производителност при някои задачи, но и консумират по-малко енергия. Другото предимство е PCle 4.0 интерфейса, докато Intel продължават да използват PCle 3.0.

 

 

Намаляването на цените на новите процесори ще позволи на Intel да засили конкуренцията с AMD преди премиерата на дългоочакваните Ryzen 3000 процесори. Новата 7-нанометрова Zen 2 архитектура също така има предимства, спрямо технологията, с която ще бъдат създадени Ice Lake процесорите. Тук е момента да отбележим, че официалните продажби на Ryzen 7 3700X стартират от 7 юли на цена от $329. Неговият еквивалент в портфолиото на Intel, а именно Core i7-9700K има по-ниска работна честота и по-малко Cache памет и струва $374.

 

Още от Digital: Колко ще загубят Intel и AMD от търговските санкции срещу Huawei