Intel доминираха глобалния пазар на полупроводници в продължение на две десетилетия преди да бъдат изпреварени от Samsung през 2017г. По този начин се сложи край на продължилата 23 години доминация на компанията, като корейския производител запази преднината си и през последните 12 месеца. Данни на анализатори от IC Insights прогнозират, че Intel ще успеят да си върнат лидерската позиция и ще се превърнат в най-големия производител на попупроводници. Това ще се случи още преди края на 2019г.

 

Докладът на IC Insights предвижда приходите на Intel в този сегмент да достигнат до $70.6 млрд. през настоящата година, което е минимален ръст от 1%. В същото време Samsung ще отчетат 19.7% спад в продажбите и ще генерират $63.1 млрд. за същия период, съобщава TechSpot. Основната причина за промяната на двете водещи позиции са проблемите с пазара на DRAM и NAND флаш памет, където доставките ще намалеят с приблизително 24%. Ситуация, която ще се отрази сериозно на бизнеса на Samsung в този сегмент.

 

 

Така например над 83% от продадения хардуер на Samsung в този сегмент са именно памет модули. Всички тези процеси ще допринесат за 7% спад в продажбите на полупроводници в световен мащаб. Intel се очаква да регистрират стабилни приходи от продажбата на процесори през настоящата година, което ще им позволи да компенсират изоставането от Samsung. Тези процеси ще се отразят на останалите производители в първите десет, които ще отчетат с около 20% по-малко продажби през 2019г.

 

Още от Digital: Intel очаква проблеми с доставките на процесори и през второто тримесечие на 2019г.