Технологичният гигант обмисля възможността да разшири присъствието си на европейския континент с изграждането на ново производствено съоръжение. Компанията планира да стартира конструкцията на модерен завод, който ще е разположен на територията на Ирландия. Intel са подготвили и бюджет в размер на $8 млрд. за изграждането на фабриката, която се очаква да има площ от над 110 хил. квадратни метра. Ако всичко върви по план конструкцията ще отнеме около четири години. 

 

Цялата инвестиция ще бъде използвана да се разшири производствения капацитет на сегашното съоръжение на компанията за производство на процесори, което е ситуирано в Килдеър. В момента неговата големина е около 90 хил. квадратни метра, но след реконструкцията ще бъде увеличена двойно, съобщава TechSpot. Първоначалните прогнози са компанията да наеме над 3000 строителни работници, за да извършат строежа. Новата фабрика ще създаде допълнителни 1600 работни места в Ирландия.

 

 

Завършеният комплекс ще се състои от няколко административни сгради и производствени съоръжения, както и осем водни резервоара. Някои от тях ще представляват кули, които се издигат на 50-60 метра над морското равнище, като освен тях ще има резервни генератори и няколко пречиствателни станции. Фабриката се очаква да изразходва 37 млн. литра вода всеки ден. Компанията ще съдейства за разширяването на пътната мрежа, както и създаването на автобусни и велосипедни алеи за новите служителли.

 

Oще от Digital: Intel Foveros e новата 3D технология за производството на процесори на компанията