Новият главен изпълнителен директор, Пат Гелсингер има амбициозни планове за бъдещото развитие на компанията. Шефът на Intel използва виртуалното събитие "Intel Unleashed: Engineering the Future”, за да разкрие повече детайли за т.нар. "IDM 2.0". Концепцията ще представлява следващата голяма еволюция в производствените технологии на Intel.

На първо място се планира внушителна инвестиция в размер на $20 млрд. за изграждането на две нови производствени съоръжения в Аризона. Intel също така искат да увеличат капацитета на полупроводници на европейския пазар. Важен елемент, който е залегнал в "IDM 2.0" бизнес стратегията е преминаването към 7-нанометрови технологии.

Забавянето на 7nm процесори за компютри е основната причина за преднината на AMD пред Intel от последните тримесечия. Дългоочакваната архитектура е с кодовото име "Meteor Lake" и ще е достъпна през втората половина на 2021г. Техническите параметри не са известни, но със сигурност 7-нанометровите процесори ще бъдат от ключово значение за стратегията на Intel.

 

 

Първоначалните прогнози са първите устройства, които работят с Meteor Lake да се продават на пазара през 2023г. Можем да сме сигурни, че Intel ще опитат да ускорят значително този процес. Конкуренцията в индустрията е изключително сериозна особено след решението на Apple да започнат да използват технологии на ARM.

Вече ви информирахме какво представлява Apple M1 процесора, като пълната транзиция се очертава да отнеме приблизително две години. Новият шеф на Intel внимателно следи ситуацията и планира да създаде нов важен източник на приходи. Компанията иска да увеличи производствения капацитет за разработка на модифицирани процесори на други компании.

Създаването на хардуер за други производители ще засили присъствието на Intel в стратегически пазари. За този проект ще бъдат използвани настоящите съоръжения на компанията в САЩ и Eвропа. Toва ще позволи на партньорите на Intel да разработват SoC чипове с x86, ARM и RISC-V ядра.

 

Още от Digital: Бизнесът на Intel отчита 33% ръст благодарение на бюджетните лаптопи