Технологичният гигант планира да разшири операциите си извън територията на САЩ и ще инвестира сериозни средства в изграждането на ново съоръжение в Израел. Според данните плановете на Intel предвиждат построяването на фабриката да стане в южната част на страната и ще отделят бюджет от $10 млрд., за да завършат конструкцията. Проектът се разработва съвместно с израелското правителство, което се ангажира да осигури допълнително финансиране в размер на $1 млрд. предаде Reuters. 

 

Общото участие на правителството на Израел възлиза на около 10% от цялата сума, като половината от тях ще са под формата на данъчни облекчения. Все пак се очаква преговорите между двете страни да продължат и в крайна сметка тази стойност да бъде редуцирана до около 8%. Независимо от това изграждането на фабрика за производство на процесори за $11 млрд. представлява една от най-големите финансови инвестиции, които са правени в Израел от чужда компания досега.

 

 

Новото производствено съоръжение се очаква да създаде около 1000 работни места. Тук е момента да уточним, че компанията вече има над 13 хил. служители в Израел. Стратегията на Intel предвижда инвестицията на допълнителни $5 млрд., за да се разшири вече съществуващата им фабрика в Кирят Гат. Допълнително ще разберем повече детайли за локацията на новия завод, който трябва да функционира на пълни обороти в следващите пет години. Изглежда, че партньорството между Intel и Израел ще продължи с пълна сила.

 

Oще от Digital: Intel ще представят 10-ядрен процесор за компютри през 2019г.