Intel са се възползвали максимално от процесите на възстановяване на индустрията от началото на календарната година. Компанията продължава да се конкурира с AMD, които през последните тримесечия доминират пазара на компютри. Технологични проблеми, които бавят първите 5nm процесори на Intel са в основата на успеха, който регистрира най-големият им конкурент.

Още в началото на годината ви съобщихме, че новият шеф на Intel иска компанията да произвежда по-добри процесори от Apple. Това е само една бизнес възможност, която Пат Гелсингер ще опита да използва, за да направи компанията по-успешна. В свое изявление пред инвеститорите най-важния човек в структурата на Intel сподели, че пазара на компютри се стабилизира през първите месеци на 2021г.

Основната причина е интереса към приложенията за видеоконференция и факта, че твърде много хора се обучават дистанционно. Доставките на компютри отчитат най-високи стойности от девет години насам, като подобни процеси започват да се наблюдават и при лаптопите, информира TechRadar.

 

 

Шефът на Intel също така потвърди, че компанията е реализирала продажбите на рекорден брой процесори за преносими компютри в дългогодишната си история. Постижението е отчетено в периода между януари и март 2021г. Конкретните данни разкриват, че Intel са продали с 54% повече чипове за лаптопи на годишна база.

Въпреки това се забелязва друга любопитна тенденция, а именно, че цената на мобилните процесори за периода отчита спад от 23%. Хромбуците оказват голямо влияние, тъй като са сред най-търсените устройства в световен мащаб. За разлика от тези цифри Intel регистрират спад от 4% в продажбата на процесори за компютри.

Дивизията за сървъри също е засегната и генерира с 20% по-малко приходи през първото тримесечие на годината. Рекордните продажби на чипове за лаптопи създават сериозни предпоставки доброто представяне на Intel да продължи в следващите месеци.

В момента Intel притежава 77% от световния пазар на лаптопи и се надява да продължи да разширява присъствието си за сметка на AMD през 2021г.

 

Още от Digital: Бизнесът на Intel отчита 33% ръст благодарение на бюджетните лаптопи