Сложната структура на човешкият мозък вече е вдъхновила редица научни проекти. Най-интересните от тях са свързани с разработването на процесор, който имитира неговата работа. Това е изключително сложна задача, тъй като мозъка има собствена мрежа от над 86 млрд. свързани клетки, които са известни като неврони. Intel са една от компаниите, която проявява най-голя, интерес към идеята и вече са готови с работещ прототип на процесор, който е оборудван с 8 милиона дигитални неврона.

 

Системата е кръстена от компанията с името "Pohoiki Beach" и включва 64 броя Loihi чипове, които се произвеждат от Intel Labs. Проектът е отворен за специалистите, които смятат, че могат да допринесат за подобряването на възможностите на процесора и технологията, на която е базиран. На пръв поглед 8 милиона дигитални неврона могат да ви прозвучат като впечатляваща цифра, но всъщност Intel планират да увеличат техния брой до повече от 100 млн. преди края на  настоящата година, съобщава CNet.

 

 

Доколкото разбираме Intel работят над концепцията заедно с повече от 60 партньора, които провеждат усилени тестове с "Pohoiki Beach". Новият процесор се очаква да предложи не само впечатляваща производителност, но и изключително ниска консумация на енергия. Все пак ще е необходимо време преди тази технологията да стане реалност на пазара. Опитите на Intel представляват поредната важна стъпка напред в създаването на  многофункционален чип, който имитира мозъка.

 

Още от Digital: Човешкият мозък ще се свързва директно към Интернет до десетилетия, според учени