Фотонните интегрални схеми, които са известни още като оптични чипове имат редица преимущества пред електронните си аналози, които използваме днес в компютрите. В това число влизат по-бързата скорост и по-ниската консумация на енергия. Съчетанието от тези характеристики е ключово за възможностите на мобилните устройства, което е причината за големия интерес на учените към оптичните чипове. Иженери на Lightelligence демонстрираха процесор от този тип, който подобрява латентността 10 хил. пъти, спрямо традиционния хардуер.

 

От VentureBeat ни информират, че Intel също проявяват интерес към технологията и вече са стартирали експерименти с оптични чипове от ново поколение. Специалистите им вярват, че подобни архитектури могат да направят невронните мрежи по-добри и достъпни за потребитeлите. Компанията разполага с две работещи архитектури на фотонни интегрални схеми, които носят кодовите имена "GridNet" и "FFTNet" Експериментите на Intel показват, че първата от тях демонстрира 98% успеваемост при изпълнение на постaвените задачи, в сравнение с 95% при "FFTNet".

 

 

Intel виждат в оптичните процесори подходящият кандидат, който да подобри техниките за обучение на изкуствения интелект. Tова е важно не само от гледна точна на по-високата производителност, но и за редуциране на производствените разходи. Все още е твърде рано да видим първите реални продукти, които се възползват от технологията. Желанието на Intel да допринесат за еволюцията на фотонните интегрални схеми, обаче само по себе си е гаранция, че тепърва ни очакват много интересни събития в този сегмент.

 

Още от Digital: `Четири нестандартни приложения на изкуствения интелект