Технологичният гигант използва Intel Accelerated събитието, за да разкрие повече детайли за своите планове. Компанията въвежда и промени в начина, по който ще избира имената на бъдещите си хардуерни решения. Следващите серии процесори на Intel ще използват цифри, за да индикират производствената технология, с която са създадени.

Компанията от години изпитваше проблеми с преминаването към 10-нанометрова технология, като това ще се случи и със 7-нанометровия процес. Aктуалното портфолио на Intel използва 10nm SuperFin технология. Наследниците на чиповете от серията ще бъдат представени като Intel 7. Oчаква се Alder Lake серията да е първата, която въвежда новата схема.

Intel 7 ще бъде името на платформата, която досега бе известна като 10nm Еnhanced и ще осигурява между 10-15% увеличение на производителността, спрямо 10nm SuperFin процесорите. Това е възможно с допълнителни оптимизации на FinFET процесора, информира DigitalTrends.

 

 

След това ще видим Intel 4, като чиповете с този брандинг ще бъдат произведени със 7-нанометрова технология. По този начин ще очакваме с 20% по-бърза скорост от Intel 7. Представителите на Meteor Lake серията, които ще видим през 2023г. ще са първите с тази хардуерна иновация.

Трябва да отбележим също, че Intel 4 ще е първата серия на компанията, която използва изцяло Extreme Ultraviolet Lithography (EUV). Tехнологичните подобрения на компанията ще продължат с Intel 3. В този случай ни очаква 18% по-бърза скорост на работа, в сравнение с Intel 4.

Масовото производство на процесори с Intel 3 започва през втората половина на 2023г. Две нови технологии PowerVia и RibbonFET ще предпоставят навлизането на Intel 20A, което ни очаква през 2024г.

В началото на 2025г. може да видим и представителите на Intel 18A гамата на компанията.

 

Още от Digital: Intel разработват конкурент на ARM процесорите на Apple и NVIDIA