Вече ви информирахме, че Intel започва тестове със самоуправляващи автомобили. Технологичният гигант вярва, че може да се превърне в доминиращ фактор в този сегмент и вече инвестира сериозни, за да ускори тези процеси. Компанията вече придоби Mobileye и нае всички техни специалисти в своя екип. Именно участието им по време на пресконференцията Automobility ни разкрива повече детайли за бъдещите планове на Intel в сегмента на автономни автомобили до края на десетилетието, предаде AndroidHeadlines.

 

Първият съвместен продукт между Intel и Mobileye ще се казва EyeQ5 и представлява процесор, който покрива най-високите теорeтични стандарти за самостоятелно движение. Това означава, че колите с него не е нужно да имат волан, педали и скоростен лост, тъй като ще се управляват изцяло от софтуер. Ако всичко върви по план масовото производство трябва да стартира през 2020г. и ще е необходимо още време преди да видим първите автомобили с EyeQ5.

 

Intel работят усилено над наследника на EyeQ3, който бе представен през 2014г. и ще предшества EyeQ5. Въпросната архитектура представлява 40-нанометров CMOS чип, който е в състояние да извършва ".256" трилиона операции в секунда. Компанията ще запази тази спецификация и в EyeQ4, който започва да произвежда още през 2018г., но вече ще премине към 28-нанометров производствен процес. EyeQ5 ще е десет пъти по-мощен от него, но ще консумира едва 5 вата енергия или "само" два пъти повече от EyeQ4.

 

Вижте осем компании, които ще направят самоуправляващите автомобили популярни до 2022г.