Intel показаха своята концепция за захранването на бъдещите компютърни системи, която се отличава с много по-висока ефективен от настоящите технологии. За да го постигнат специалистите на компанията са използвали не само по-добри методи за производство. Новото захранване обещава по-безопасна работа и още по-компактни размери, тъй като редуцира много излишни кабели и конектори. Intel са кръстили устройството с името ATX12VО и както името подсказва е с мощност от 12V, но има една шина, а не няколко както конвенционалните продукти от този тип на пазара.

 

Въпреки това другите мощности като 3.3V/5V няма да бъдат премахнати напълно, тъй като са необходими за свързване на SSD дискове и периферни устройства. Тези компоненти, обаче ще бъдат позиционирани в дънната платка, а не в самото захранване. Компанията очаква да подобри значително ефективността при зареждане на компютрите, когато са в "Idle" режим от сегашните между 50%-60% до повече от 75% с предстоящият им хардуер. Намаляването на консумация на енергия е най-голямото предимство на ATX12VО, тъй като ще провокира сериозни намаления в разходите на производителите.

 

 

Компактните размери на ATX12VO не само гарантира по-добра ефективност, но и предоставя повече пространство за други хардуерни компоненти. Intel са убедени, че този фактор ще гарантира, че новото им захранване е и по-евтино за производство от технологиите достъпни на пазара. Все пак е необходимо компанията да получи подкрепа от другите компании, за да въведете технологията в индустрията особено на създателите на дънни платки, съобщава TechRadar. От компанията вече са предприели подобни стъпки, които да гарантират, че стандарта може по-скоро да бъде популяризиран в световен мащаб.

 

Още от Digital: Изтекоха детайли за 11 нови процесора Intel Comet Lake за компютри