Intel използваха изложението Computex 2019, за да разкрият любопитни детайли за дългоочакваното си десето поколение процесори. Новата платформа се казва Ice Lake и е базирана на усъвършенствана 10-нанометрова технология. Процесорите ще са налични в стандартните конфигурации Core i3, Core i5 и Core i7, като консумацията на енергия ще е съответно 9W, 15W и 28W. Тези характеристики ще доведат до нова серия лаптопи с ултратънки размери, впечатляваща производителност и дълъг живот на батерията.

 

Всички представители на Ice Lake ще имат четири ядра и 8 Threads, като максималната работна честота достига до 4.1GHz, съобщава Engadget. Компанията уточни още, че архитектурите ще се възползват от предимствата на новия графичен чип Iris Plus от 11-то поколение, който е оптимизиран да възпроизвежда игри с Full HD резолюция при максимално качество. Oфициалните данни разкриват, че процесорите използват Sunny Cove архитектура на ядрата, която извършва с 18% повече операции на ядро.

 

 

Графичната производителност достига до 1 терафлоп, което се дължи на интеграцията на 64 Execution Units с работна честота от 1.1GHz в Iris Pro. За срaвнение при настоящия Intel UHD 620 тази стойност е едва 24 изчислителни звена. Това означава, че Iris Pro е в състояние да възпроизведе геймплея на CS:Go със 70 кадъра в секунда при 1080p резолюция, спрямо 45fps както досега. Идентичните стойности при Rocket League и Fortnite са 60fps и 30fps. Първите лаптопи с Ice Lake ще са достъпни в края на 2019г.

 

Oще от Digital: Intel представи технологиите за следващата ера на компютрите