Intel  представи няколко важни нови технологии, които според компанията дават началото на новата ера при компютрите, съобщава DigiTimes. Сред тях е Project Athena, както и нови процесори, които да улеснят навлизането на изкуствения интелект сред масовия потребител.Новости има и при процесорите Xeon,  като компанията показа и 9-тото поколение на Intel Core чиповете. Имаше и нови 5G модеми, 3D чипове Foveros и др.

 

Новите 10nm платформи за мобилни компютри

Intel обърна специално внимание на преносимите компютри. Компанията представи първия си 10nm процесор за тях – Ice Lake. Той е изграден на базата на CPU архитектурата Sunny Cove, като ще е комбиниран с 11-тото поколение графични контролери на Intel. Чипът ще поддържа Intel Adaptive Sync и ще може да обработва графика с на 1 TFLOP.  Това ще е първата платформа за лаптопи, която ще поддържа и Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 и Intel DL Boost за ускорение на обработката на данните от и за изкуствен интелект.

 

 

Компанията представи и платформата Lakefield. Тя използва 3D технологията Foveros за комбиниране на няколко платформи в една. Прототипната конфигурация има 1 Sunny Cove ядро и четири Atom ядра, всички произведени по 10nm технология. Всичко това е събрано на малка платка, която ще може да се използва както в таблети, така и за лаптопи.

 

Project Athena

Intel представи и малко повече детайли за Project Athena. Това ще е сертификационна програма за ново поколение лаптопи и хибриди. Производителите на преносими компютри ще могат да сертифицират устройствата си по нея, като това означава, че ще трябва да отговарят на множество изисквания. Целта е да се даде начало на новата ера при лаптопите, като устройствата да станат още по-бързи и мощни, постоянно активни и достъпни и същевременно да използват нови технологии като изкуствен интелект, 5G и др.

 

Има и изисквания за батерията – поне 20 часа издръжливост,  както и за използването на USB-C за зареждане и др. Почти всички големи производители на лаптопи вече планират да пуснат подобни модели и то още през тази година.

 

 

9-ото поколение Intel Core

Популярните процесори за компютри вече навлизат в свето 9-то поколение. По време на CES 2019 Intel добави още модели в гамата, като я разшири значително. Идеята е ясна – да има подходящ модел процесор за всеки бюджет и цел. Има модели както за обикновени потребители, така и за геймъри и създатели на съдържание. Първите модели се очакват на пазара още този месец, а гамата ще се развихри напълно през второто тримесечие на годината.

 

Мрежи, мрежи, мрежи

Свързаността е много важен за интел пазар. Компанията му обръща голямо внимание с няколко новости. Сред тях е Nervana Neural Network Processor for Inference (NNP-I). Това е нов клас чип, който ще помогне на компаниите, които обработват големи количества информация. Платформата ще може да се използва и за развиване на машинно обучение.

 

 

Intel показа и новия процесор Intel Xeon Scalable, който ще е базиран на 10nm Ice Lake и съвместим с 14nm Cooper Like. Той ще осигури повишаване на производителността, подобряване на сигурността и други допълнителни оптимизации. Доставките му ще започнат през 2020г.

 

 

Intel показа и системата-на-чип Snow Ridge. Тя е разработена за edge системи и 5G, като може да се интегира с базови станции на оператори и да им позволява да ги използват като източници на edge услуги. Платформата тръгва през втората половина на тази година.

 

Компанията е започнала и доставки на Cascade Lake. Новото поколение използва Intel Optane DC и Intel DL Boost за подобряване на производителността и обучението на изкуствен интелект. Тези чипове ще станат достъпни по-масово през първото полугодие.

 

Още от Digital: Intel представи шест нови процесора от деветата генерация за компютри