Само въпрос на време е квантовите компютри да предизвикат следващата голяма революция в индустрията. Въпреки огромните финансови средства и опитите на водещите компании ще са необходими години преди технологията да стане реалност. Intel вече инвестираха $50 млн. в съвместен проект с холандския стартъп QuTech. Първият им общ продукт представлява нов свръхпроводящ процесор, който може да ускори навлизането на първите квантови компютри за обикновените потребители, информира Engadget

 

Основните елементи на тези устройства са т.нар. "кубити" (квантовите аналози на бита, които могат да се намират не само в състояния 1 или 0, но и в двете едновременно). Кубитите оперират на изключително ниски температури, което изисква наличието на предпазна обвивка, предотвратяваща възможността от загуба на данни. Intel са разработили архитектура, която съдържа 17 кубита и е не само по-издръжлива, но може да работи на по-високи температури. Другото предимство на процесора е, че намалява радиочестотната интерференция между кубитите.

 

Според официалните данни новия чип е в състояние да изпраща и получава между 10 и 100 пъти повече сигнали от другите конкурентни архитектури. Intel твърдят, че процесора е изграден по такъв начин, че да се улесни интеграцията му към големи квантови системи. В момента QuTech провеждат серия от експерименти в лабораторни условия със суперпроцесора на Intel. Ще е необходимо дълго време преди квантовите компютри да станат част от ежедневието ни, но сегашния проект е важна стъпка в правилната посока.

 

Вижте учените откриха три материала, които ще направят квантовите компютри по-практични