Intel доминираха световния пазар на полупроводници в продължение на 24 години преди да бъдат изпреварени от Samsung през 2017г. Корейският гигант приблизително по едно и също време успя да детронира Intel от лидерската позиция и да стане най-печелившата технологична компания. Основен принос за представянето на Samsung в пазара на полупроводници имат впечатляващите продажби на DRAM и NAND флаш памет. Tози хардуер продължава да е водещ източник на приходи за компанията.

 

Taка например продажбите на DRAM/NAND памет са генерирали 82% от всички приходи на Samsung за изминалата календарна година. Анализаторите, обаче информират, че компанията е отчела с 32% спад в доставките на памет модули през 2019г. Именно това е причината, която позволява на Intel отново да се завърнат на лидерската позиция в сегмента на полупроводниците. Компанията също отчита колебливи резултати, но спада в продажбите е само 0.7% за цялата 2019г., съобщава SamMobile.

 

 

По този начин Intel са генерирали приходи в размер на $65.8 млрд. за изминалата година. В същото време Samsung печелят $52.2 млрд. от доставките на полупроводници за периода. Така Intel успяват да компенсират собствените си производствени проблеми от последните тримесечия. За в бъдеще Samsung ще продължат да увеличават бюджета за разработка на хардуер, което ще намали зависимостта на компанията от DRAM и NAND паметта в индустрията през 2020г.

 

Още от Digital: Учени от MIT създадоха нова техника за производство на полупроводници от графен