Intel официално потвърдиха плановете си да отделят своя бизнес за киберсигурност в нова компания. Според данните дружеството ще се контролира от инвеститорската фирма TPG, която ще притежава 51% от акциите. Intel ще запазят 49% дял от собствеността и в замяна ще получат сума от $3.1 млрд., която ще бъде преведена под формата на кешово плащане. В момента този бизнес е част от Intel Security Group дивизията на технологичния гигант, съобщава TechCrunch.

 

Любопитна подробност е, че услугите на компанията в тази сфера се използват от две трети от най-големите компании в световен мащаб. Подразделението за киберсигурност е отчело ръст в приходите от 11% през първата половина на годината, в сравнение с финансовите резултати от 2015г. Припомняме ви, че Intel купиха McAfee преди пет години, като платиха сума от $7.68 млрд. Ниските продажби на персонални компютри и недостатъчната печалба са основните причини за отделянето на този бизнес в нова компания.

 

ТPG ще инвестират свеж капитал от $1.1 млрд в новото дружество, за да ускорят прехода и да стимулират растежа. За в бъдеще компанията ще се казва McAfee и има пазарна капитализация от $4.2 млрд. Нетният дълг в размер на $2 млрд. ще продължи да се финансира от Intel. Сделката се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на следващата година. Сегашният вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Security Group дивизията, Крис Йънг ще ръководи McAfee до изтичането на този период.

 

Вижтe защо Intel искат да продадат своя бизнес за киберсигурност