Икономическите последствия от разпространението на коронавируса вече се усещат от милиони бизнес по цял свят, включително и сред най-големите компании.

Водещите технологични гиганти в една или друга степен също са засегнати от пандемията. Последните финансови резултати на Intel се превръщат в едно от малките изключения от тази тенденция.

Оказва се, че компанията успява да увеличи приходите си при това с двуцифрени стойности и така надхвърля първоначалните прогнози на пазарните анализатори от The Wall Street Journal.

Според официалните данни Intel са отчели ръст от 23% в приходите си за първото тримесечие на 2020г.

На този етап това е технологичната компания с най-добър финансов баланс в периода между януари и март 2020г., тъй като повечето IT брандове са доста по-засегнати от разпространението на коронавируса.

В конкретния случай на Intel се забелязва солидно представяне през януари и февруари, като след това резултатите са колебливи през март. Трудно е да се предположи как ще се променят цифрите през настоящото тримесечие.

 

 

Другият важен индикатор за доброто представяне на технологичния гигант в началото на годината е 68% увеличение на дивидентите от всяка притежавана акция, спрямо същия период преди година. Конкретните данни показват, че Intel са генерирали $18.9 млрд. през първото тримесечие на годината, като най-печелившата им бизнес е дивизията за центрове за данни.

Печалбата в този сегмент се е увеличила с приблизително 33%. Подразделението за персонални компютри на Intel e регистрирало с 14% повече продажби, в сравнение със същия период преди година.

Успоредно с това инвеститорите ще получат печалба от $1.45 за всяка акция, която притежават, спрямо $0.89% в началото на 2019г. Intel са реализирали и с $200 млн. повече приходи за първото тримесечие от очакваните $18.7 млрд., съобщава VentureBeat.

Главният изпълнителен директор на Intel, Боб Суан изрази задоволство от представянето и определи фокуса и невероятните усилия на служителите като основен приход за резултатите.

Компанията ще продължи да работи усилено над иновативни технологии, с които да променя и улеснява всеки аспект от ежедневието ни.

 

Още от Digital: Intel ще продължат да губят позиции спрямо AMD и през 2020г.