Apple винаги опитват да наложат пълен н контрол над хардуера и софтуера на своите популярни устройства. Технологичният гигант също така разработва свои процесори, които използват модифицирани дизайни на ARM в iPhone и iPad. Компанията е доволна от успеха на чиповете "Аpple A" и смята да повтори тази стратегия и с macOS компютрите. Фокусът върху ARM, обаче означава, че ще спрат да доставят този хардуер от Intel.

 

Пазарни анализатори от Bloomberg вече прогнозираха, че лаптопите MacBook ще използват изцяло ARM процесори през 2020г. Нови данни на Intel разкриват, че Apple се опитват да ускорят тези процеси и прехода към ARM дизайни ще се случи по-рано от очакванията. Данните са генерирани от вътрешни документи на Intel и от разговори с разработчиците им, но остават с неофициален характер, съобщава DigitalTrends. 

 

 

В следващите месеци ще видим нов 16-инчов MacBook, който ще се захранва от Intel процесори, но може да е последния модел от серията преди  преминаването към ARM архитектури. Toва е само една от стъпките за амбициозната цел приложенията за iPhone, iPad и Mac в една платформа до 2021г. Другото предимство за Apple е, че няма да се налага да се съобразяват с графика за премиери на новите процесори на Intel, тъй като ще ги произвеждат сами.

 

Oще от Digital: Apple, Huawei, Intel, MediaTek и LG срещу Qualcomm - кой ще спечели войната за патенти