Intel продължават да изпитват проблеми с производството на следващата си генерация процесори от висок клас, което вече се отразява на цялата индустрия. Редица производители на хардуер решиха да забавят премиерата на новата си серия лаптопи и компютри, което пък е причина за слабите продажби в тези сегменти през последните тримесечия. Пазарните наблюдатели от Digitimes твърдят, че ситуацията ще се влоши допълнително в периода между април и юни. 

 

Доставките през този период ще намалеят с още 2-3%. Най-засегнати от недостатъчния брой процесори на Intel се очаква да са производителите на хромбуци, които са позиционирани в бюджетния сегмент. Настоящите трендове показват, че Core i3 чиповете постепенно ще изместят архитектурите от Core i5 гамата като най-уязвими с оглед недостатъчните доставки. Припомняме ви, че неприятностите за Intel стартираха още през август и вече засегнаха HP, Dell и Lenovo.

 

 

В най-лошият случай продажбите им пострадаха с около 5%, но при тайванските брандове намаляха с двуцифрени стойности. Докато не бъде възстановена нормалната верига на доставки от компанията ще се фокусират предимно върху премиум процесорите. Тези чипове генерират повече приходи и временно ще бъдат толерирани пред архитектурите от ниския и бюджетния клас. Глобалните продажби в индустрията ще намалеят през второто тримесечие, но спада ще бъде от порядъка на няколко процентни пункта.

 

Oще от Digital: Първите 10-нанометрови процесори на Intel ще са готови в края на 2019г.