Intel разпространиха официално съобщение до медиите, с които подвигат обвинения срещу Qualcomm. Технологичният гигант твърди, че техния конкурент продължава да използва патентните дела като заплаха за собствените си клиенти. Действията на Qualcomm нарушават принципите на естествената конкуренция и могат да доведат само до ръст в цените на мобилните устройства. Intel обърнаха внимание на факта, че Qualcomm многократно са подканвани да променят своята стратегия. 

 

Въпреки, че компанията е обект на разследвания и дори станаха причина за налагането на солени финансови глоби в някои страни нищо не се променило. Агресивният бизнес модел на Qualcomm влияе негативно на всички останали производители в този сегмент. Нелоялните бизнес практики вече станаха причина за глоби в размер на почти $1 млрд. в Китай, но също около $850 млн. в Южна Корея, $770 млн. в Европа и приблизително $1.2 млрд. в Европа, предаде tomshardware.

 

 

Съществен проблем в случая е нежеланието на Qualcomm да си сътрудничи с властите. Intel дори стигнаха до заключението, че компанията няма намерение да лицензира свободно своите патенти за други брандове. Вместо това Qualcomm искат да навредят на своите конкуренти с много съдебни дела и така да ги направят неконкурентноспособни. Intel прогнозираха също, че компанията ще се опита да се възползва максимално от навлизането на 5G мрежи, което ще е за сметка на останалите.

 

Oще от Digital: Първите 10-нанометрови процесори на Intel ще са готови в края на 2019г.