Водещите компании в технологичната индустрия вече се подготвят за навлизането на първите устройства с 5G технологията, които ще видим скоро на пазара. Очаква се най-развитите икономически страни да разполагат с нужната инфраструктура още преди края на лятото, като броя на държавите ще се увеличава до края на 2019г. Ключово значение за популяризирането на устройствата с 5G ще имат три от най-големите производители в индустрията, а имeнно Intel, MediaTek и Qualcomm, предаде Digitimes.

 

Oсновната причина за тази роля е факта, че тези брандове ще създадат и доставят необходимите 5G модеми за мобилните устройства на другите производители. Samsung и Apple се очертават като най-големите клиенти и ще генерират голяма част от поръчките за тези компоненти в индустрията през 2019г. Не е изненадващо, че смартфоните ще имат най-голям принос в популяризирането на технологията в световен мащаб. Още в следващите месеци ще видим първите модели с тази функционалност на пазара.

 

 

Трябва да отбележим също, че поне в краткосрочен план Intel, MediaTek и Qualcomm ще са единствените производители, които могат да създават 5G модеми в големи количества. Конкуренцията между тях ще стимулира премиерата на повече смартфони с технологията, но и постепенно ще намали цената им, което ще ги направи по-изгодни за потребителите. Всички тези процеси ще се превърнат в солиден източник на приходи за Intel, MediaTek и Qualcomm в следващите месеци.

 

Oще от Digital; 5G мрежите ще се използват от 1.5 млрд. души до 2024г.