Само преди часове ви съобщихме, че Intel иска да купи Moovit за $1млрд. Технологичният гигант сега потвърди сделката. Финансовите параметри на придобиването достигат до $900 млн. Плановете им предвиждат уникалните технологии на Moovit да намерят място в дивизията за самоуправляващи автомобили.

Ако всичко върви по план тази инвестиция ще се използва, за да се ускори навлизането на автономни таксита на Intel. Подобни машини се очаква да се движат по улиците на големите градове през 2022г.

За в бъдеще Moovit ще продължи да оперира самостоятелно от другите бизнес подразделения на Intel. Oгромната база данни, която се събира за 800-те млн. потребителя на приложението от 102 държави по цял свят ще бъде интегрирана към Mobileye.

Tова е дъщерно дружество за автономни автомобили на Intel, която купи компанията със същото име за $15.3 млрд. Припомняме ви, че досега компанията притежаваше около 7% дял в Moovit. Сумата от $900 млн. е почти два пъти по-висока от капитализацията на Moovit от $500 млн.

 

 

Тази стойност е от последният път, когато Moovit набираха публично инвестиции през 2018г. Финалните преговори между двете страни са започнали още преди старта на световната пандемия. Moovit са притежавали достатъчно капитал, за да могат да продължат да оперират самостоятелно за около година.

Избухването на кризата с COVID-19, обаче ускорява желанието на собствениците на Moovit да реализират сделката. Конкретните детайли са обсъждани в продължение на над 40 дни, чрез множество видеоконферентни разговори, съобщава Reuters.

Планираното интегриране на технологиите на Moovit в настоящите софтуерни решения на Mobileye ще създаде още по-добра платформа за навигация на автономни автомобили. Всъщност това е сегмент, който ще бъде водещ приоритет за Intel през следващото десетилетие.

Според данни на анализаторите пазара на автономни таксита ще се превърне в бизнес, който генерира $160 млрд. до края на 2030г. Агресивните планове на Intel в тази сфера са свързани и с покупката на Habana Labs за $2 млрд. в края на 2019г. Тази компания специализира в разработването на технологии с изкуствен интелект.

 

Още от Digital: Intel ще се фокусират върху разработването на изкуствен интелект и 5G мрежи до 2030г