Водещите производители вече работят усилено, за да ускорят навлизането на първите смартфони с 5G технологията. Най-големите доставчици на хардуер постепенно увеличaват капацитета на своите съоръжения. В същото време мобилните оператори започнаха да изграждат необходимата инфраструктура, за да предложат достъп до тази иновация на своите клиенти. Очаква се до края на годината на пазара да се продават много модели смартфони с поддръжка на 5G мрежи от най-големите имена в индустрията. 

 

В контекста на всичко казано дотук изглежда странно, че Intel официално излиза от бизнеса с 5G модеми за мобилни устройства. Това бе потвърдено в изявление на главния изпълнителен директор на компанията, Боб Суон. Водещата причина за решението е, че технологичният гигант не вижда достатъчно възможности да генерира приходи от продажбата на 5G модеми. Все пак е доста вероятно Intel да се отказват от производството на подобен хардуер, заради ожесточената конкуренция, предаде iDownloadBlog. Прекратяването на съдебния спор между Apple и Qualcomm също е повлияло на решението на компанията.

 

 

Ситуацията в пазара на смартфони е доста по-различна от сегмента на компютрите, който от десетилетия се доминира от Intel. Именно това създава проблеми за компанията да се конкурира с имена като Qualcomm и MediaTek. За в бъдеще Intel ще продължат да инвестират в технологията, но ще се фокусират основно върху десктопите и устройствата с Интернет на нещата. В следващите седмици компанията обеща да публикува допълнителна информация за бизнес плановете си до края на годината. 

 

Oще от Digital: Кога ще видим първите 5G смартфони